Lázár is a menekültek erősödő agresszivitásáról beszélt

Fotó: MTI / Kovács Attila

-


  • A parlament jövő csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén dönt a menekültügyi törvények szigorításáról.
  • Három kerítés is lehet a déli határon: a NATO-drót és a később felépülő kerítés között lehet egy harmadik drótkadály.
  • Az ausztriai Parndorfban magyar rendszámú teherautóban húsz holttestet találtak.
  • A kormány egy nemzetközi ügynökséget bíz meg, hogy a tranzitországokban hirdesse a menekülteknek: nem érdemes Magyarországra jönniük.
  • Lázár János támogatást kért a parlamenti pártoktól a hadsereg bevetéséhez a déli határon.
  • A kormány 300-380 ezer hektár állami föld értékesítéséről döntött.
  • Magyarország október elején tanácskozást szervez az uniós pénzeket érintő korrupció miatt.


Főként a menekültügyi helyzetről szólt Lázár János miniszterelnökségi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatója.

Lázár is beszélt a burgenlandi Parndorfnál, az A4-es autópályán elhagyott hűtőkocsiról, amelynek rakterében a rendőrök húsz holttestet találtak. Magyar Z-rendszámú autóról van szó, de szlovák cégtől vették az autót. Az ügyről az osztrákok tájékoztatták a magyar rendőrséget.

Lázár szerint valószínűleg egy embercsempész-hálózat próbált nyugat felé eljutni. A népvándorlási hullámra rátelepedtek az embercsempészcsoportok – fogalmazott. Osztrák lapok szerint a halottak száma az ötvenet is elérheti, az ügyről itt olvashat részletesen.


Rendkívüli parlament

A miniszter ezt követően kritizálta az EU-t. Az EU képtelen megvédeni a határait. Az EU képtelen a polgárai biztonságát biztosítani, azok biztonságát sem tudja garantálni, akik Európa felé tartanak egy jobb élet reményében – mondta. Hozzátette: sérelmezik, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen megvédeni a határait.

A menekültügyben a kormány egy törvénycsomagot kezdeményez. Ezek alapján bűncselekmény lesz a határzár tiltott átlépése, illetve megrongálása. De módosul a menedékjogi törvény, a törvénymódosítások hatékonyabbá, gyorsabbá tennék a menekültügyi eljárást is. Szerinte a Fidesz-KDNP is élni fog kezdeményezésekkel. A parlament jövő heti rendkívüli ülésén tárgyalja meg ezeket a javaslatokat.


A Fidesz bevetné a hadsereget

Lázár szerint a kormány megbíz egy nemzetközi ügynökséget – ennek nevét várhatóan holnap nyilvánosságra is hozzák –, hogy a tranzitországokban és a származási országokban plakátokkal hirdesse: kerítés épül a déli határon, az illegális határátlépést, rongálást több évig tartó börtönnel büntetik. Korrekten tájékoztatják az illegális belépőket, hogy nem érdemes Magyarországra belépniük – mondta. A plakátkampány költsége Lázár szerint több millió euró lehet.

A miniszter szerint nem zárják ki azt a lehetőséget, hogy a határon bevessék a magyar hadsereget. Az elmúlt 48 óra tapasztalatai alapján szükség lesz a honvédségre – mondta. Ehhez a politikai pártok támogatását kérte. A hadsereg bevetése nem igényel Lázár szerint alkotmánymodosítást, most vizsgálják, hogy ehhez milyen jogszabály szükséges.


Három kerítés lesz?

Arról is beszélt, hogy a NATO-drót augusztus 31-ig kész lesz, később épül fel a biztonsági határzárként emlegetett drótkerítés. A kettő között pedig elképzelhető valamilyen biztonsági eszköz bevetése, de erről még született döntés. Giró-Szász András ehhez annyit tett hozzá: ha a kettő között nagyobb a távolság, akkor ott is lehet NATO-drót.

A miniszter közölte, hogy a menekültek egyre kevésbé akarnak együttműködni, nem akarnak regisztrálni, ujjlenyomatot adni, szűrővizsgálaton sem akarnak részt venni. A magyar hatóságokra egyre nagyobb a nyomás nehezedik, egyre agresszívabb fellépés tapasztalható a menekültek részéről.


Zombor családi okok miatt ment

Személyi döntés a keddi kormányzati konferencián nem született – mondta. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár csütörtökön bejelentett lemondásáról azt közölte: a bizalom töretlen volt az államtitkárral szemben, kiváló munkát végzett. Személyes, családi okok miatt mondott le, ezt azonban nem fogja részletezni. Váratlan volt a döntés, az utód megtartása hetekig is eltarthat - mondta.

Az állami földek egy részének értékesítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi miniszert. Lázár szerint természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök.

Szerinte 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek. Előírás az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.


Korrupcióellenes konferencia

Legkésőbb 2017. június 30-ig ki kell írni a 2020-ig tartó uniós finanszírozási ciklus pályázatait – közölte Lázár. Október elején Magyarország tanácskozást szervez az előző hétéves uniós ciklusában történt csalások és korrupció témakörében. A konferencián magas beosztású uniós tisztségviselők is részt vesznek.

Lázár szerint Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója, a magyar projektek két százalékában történt korrupció. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF nyolc ügyben indított eljárást.

A miniszter egy-két újságíróval hosszas szópárbajt folytatott, utólag ezért az Index újságírójától elnézést is kért. A többi mint két órán keresztül sajtótájékoztató közben megjegyezte, nem siet sehova, ellentétben Giró-Szász András kommunikációs államtitkárral, akinek programja lenne.