Lázár a tanároknak: “Ha a balhé a cél, nem fogjuk egymást megérteni”

-

A politikus szerint készek a tárgyalásra, de a 2010 előtti oktatási rendszert nem fogják visszaállítani.


Reagált Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján a pedagógusok szerdai tüntetéseire. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány foglalkozik a köznevelés ügyével, készek a tárgyalásra. “Mi a párbeszédben hiszünk, az együttműködésben hiszünk”. De arra is kérte a tüntető tanárokat, hogy a politikát ne vigyék be az iskolákba.

Világossá tette, hogy a tárgyalásoknak vannak határai, a 2010 előtti állapotot nem fogják visszaállítani. “A 1990-2010 közötti oktatási rendszer megbukott, visszaállítására nincs lehetőség” - mondta. Szerinte 2002 óta folyamatosan romlott a diákok teljesítménye. Nem lehet olyan oktatási rendszert folytatni, amely szegregáló, az emberek közti különbséget erősíti. “A restaurációs kísérlet, amelyre néhány szakszervezeti vezető gondol, az elképzelhetetlen” - mondta.

A tanárok követeléseire reagálva azt monda, Magyarországon a gyerekek óraszáma és az egy tanárra jutó diákszám alacsonyabb, mint az OECD átlag. Ezeket is a tárgyalóasztalra akarják tenni. A kötelező tanítási idő évente az általános iskolákban 5-6 ezer óra, más országokban ez több. Például Ausztriában is 6 ezer óra felett van. “Ha a balhé a cél, akkor nem fogjuk egymást megérteni” - mondta.

Bencsik András független újságíró, nem is lehet befolyásolni a véleményét. Lázár ezt arra reagálva mondta, hogy a Demokrata főszerkesztője azt posztolta: a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné Péter Gábornak, az ÁVO egykori vezetőjének a lánya. Lázár szerint ez is azt mutatja, ahogy a hangulat fokozódik, ez pedig nem érdeke a gyerekeknek.

Az országos tiltakozást elindító Miskolcon szerdán több ezer, Budapesten több száz ember tüntetett a kormány oktatáspolitikája ellen. Ezen kívül kilenc másik városban is tartottak demonstrációkat. A tiltakozók többek között a tananyag, a pedagógusok adminisztratív terheinek radikális csökkentését, az iskolaigazgatók munkáltatói, gazdálkodási jogait visszaszerzését, a szabad tankönyvválasztást követelik. A tüntetésekről szóló tudósításunkat itt találja.