Lázár: a menekültek befogadása újabb Trianonhoz vezethet

-

A bevándorlók miatt Európa és Magyarország fordulóponthoz ért, olyan döntéshez, amely meghatározza a kontinens jövőjét – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Rádió 7 műsorában.


A térség fideszes országgyűlési képviselője a hódmezővásárhelyi központú rádiónak kifejtette: „sokan úgy gondolják Európában, akkor leszünk erősebbek, ha minél több bevándorlót hívunk be, nekünk azonban az a meggyőződésünk, hogy ez rossz irány”.


Magyarországnak az adhat esélyt, ha megőrzi integritását, magyar marad, ha elkerüli a társadalom értékrendjének megváltozását - mondta a politikus. Úgy fogalmazott: „Számunkra az jelent lehetőséget, ha az értékek és a nemzetek keveredő, feloldódó tengerében megőrizzük saját hagyományainkat, kultúránkat.” Hozzátette: eljöhet az a pillanat, amikor Európában a kereszténység kisebbségben marad, ez azonban már nem az az Európa lesz, amelyet megismertünk.

A miniszter kiemelte, a történelem folyamán már volt példa arra, hogy a magyarok kisebbségben voltak a saját országukban, ez Trianonhoz vezetett.


Mi marad Magyarországból, ha még egyszer kisebbségbe kerülünk a saját hazánkban?

– tette föl a kérdést a politikus. A bevándorlás vagy a kötelező betelepítési kvóta ezért a nemzet hosszú távú stratégiája szempontjából is jelentős – mondta Lázár János. (Olyan részletekre nem tért ki, mennyi időbe telne, amíg a most esetleg befogadandó menekültek többségbe kerülhetnének Magyarországon. Az EU eddigi döntései mintegy kétezer menekült befogadását írnák elő Magyarországnak, a kvótarendszer jövője egyelőre több mint kérdéses, de az biztos, hogy például a 2015-ben érkezett körülbelül egymillió ember töredékét lehetne rávenni arra, hogy nálunk éljen.)

Magyarország számára a legfontosabb, miként tudja a családokat segíteni, támogatni – jelentette ki Lázár János. Kifejtette: a Fidesz-kormány 1998 és 2002 között, majd 2010 óta is bizonyította, hogy a családot a legfontosabb társadalmi értéknek tartja, a családot támogatja, a családoknak esélyt jelent.

Felidézte: míg az ezredfordulón Orbán Viktor első kormánya vezette be a kamattámogatott lakásépítési hitelt, amely óriási lendületet adott a családok otthonteremtésnek, addig a 2002-es kormányváltás után a szocialista kormány azonnal megszüntette a gyermekek után járó adókedvezményt, és a forintalapú, kamattámogatott hitel helyett devizahitelt kínáltak a lakosságnak. Az újabb kormányváltást követően, amint az ország gazdasági helyzete lehetővé tette, a Fidesz-kormány ismét bővítette a családok otthonteremtési támogatását. Ennek a családi adókedvezmények mellett fontos állomása volt, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt nemcsak új, hanem használt lakás vagy ház vásárlására, felújítására is fel lehetett venni.

A lépés ismét komoly lendületet adott az otthonteremtésnek. A családok minél jelentősebb támogatásáért a kormány arról is döntött, hogy a házaspároknál három gyerek vállalása esetén 10 millió forintos támogatást és plusz 10 millió forintos támogatott kamatú, húszéves futamidejű hitelt ajánl, amely hitel garantált kamata maximum évi 3 százalék.

A döntésről Lázár János elmondta: a támogatás komoly lehetőség a jövőjüket most tervező fiatal házasoknak, de azoknak is, akiknek egy vagy két gyermekük született, s egy talán már kicsit szűk társasházi, vagy panellakásban élnek, és esetleg újabb gyermek vállalását tervezik. Ők saját házat, saját otthont építhetnek állami támogatással.

Sajnos a gyermekvállalást ma sok esetben befolyásolja a családok anyagi helyzete. A kormány azt szeretné, hogy a második, vagy a harmadik gyermek megszületésének ne lehessen gátja, hogy a család bizonytalannak érzi az anyagi helyzetét vagy nem tartja megfelelőnek az otthonát – mondta Lázár János a Rádió 7 műsorában.