Lassan a fél Európai Parlament Orbán fejét követeli

Fotó: MTI/MTVA / Julien Warnand

-

A liberálisok felszólították a Néppártot, hogy rúgják ki Orbánt a frakcióból. Reggel is téma volt az ügy, az EP-elnök is megszólalt, telefonon akar beszélni Orbánnal, aki közölte: áll rendelkezésre. Az emberi jogi biztos is aggódik. A halálbüntetésről és a bevándorlásról szóló mondatok okoztak felháborodást.


Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólította fel szerdán a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártot (EPP) Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke.

"Meddig tagadja még meg saját elveit az EPP Orbán folyamatos támogatásával?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, közleményének címében. A flamand liberális politikus - volt belga miniszterelnök - a magyar kormányfő által a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentés, illetve a menekültügyben kifejtett álláspont és a nemzeti konzultáció meghirdetése - Verhofstadt megfogalmazásában az "idegengyűlölő levelezés" - kapcsán felszólította az Európai Néppártot: "ne maradjon néma a Fidesz vezetőjének újabb demokráciaellenes lépése nyomán".

"Az Orbán-kormányt ma nem fogadnák be az Európai Unióba, ha most kérvényezné a tagságot. Orbán kijelentései szembe mennek azokkal az alapértékekkel, amelyeket Európa képvisel. Ha az Európai Néppárt komolyan veszi a saját kiáltványát, akkor legfőbb ideje, hogy az EPP vezetése fellépjen Orbánnal szemben" - fogalmazott Verhofstadt.

Sophie in ´t Veld holland liberális EP-képviselő, a frakció elnökhelyettese ehhez hozzátette: Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője ezt "hazai politizálásnak" igyekszik beállítani, de "az ügy az európai integráció szívét, a közös értékek fenntartását érinti".


Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló, keddi kijelentései miatt.

Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát. Leichtfried szerint ez ellentétes lenne az európai joggal, "barbarizmussal" érne fel.

Schulz Leichtfeldnek adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel.

Ezután az EP megkezdte a vitát a migrációs problémának szentelt múlt csütörtöki EU-csúcstalálkozó értékeléséről. E vitában ismét szóba került a magyar kormányfő. Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő Orbán Viktornak a menekültüggyel kapcsolatos kijelentéseit bírálta. Szerinte alapvető európai értékekről van szó, és reményének adott hangot, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt száműzni fogja soraiból a magyar miniszterelnököt.


Orbán halálbüntetésről szóló mondataival a külföldi sajtó is foglalkozott, ide kattintva például a Guardian cikkét olvashatja. A Válasz pedig a Le Soirt idézi: eszerint a "szabadság elleni gyilkos fellépés" - eredetiben, francia nyelven: "liberticide" - terén visszaesőnek nevezte szerdai írásában a baloldali liberális irányzatú brüsszeli napilap Orbán Viktort.


Az írás szerzője szerint az európai intézményeknek "rendre kellene utasítaniuk" Orbán Viktort. "Szégyen a szégyenben, hogy az Európai Néppárt, a hagyományos európai jobboldal pártcsaládja továbbra is megtűri saját soraiban a mi kis Putyinunkat" - áll a cikkben.

A kormányfő kedden egy pécsi villámlátogatáson mondta a kaposvári trafikgyilkosságra utalva, hogy napirenden kell tartani a témát.


Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében. (Az Európa Tanács független a hivatalos EU-intézményrendszertől, és nem európai országok is tagjai.)

"A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán (Viktor) miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent" - húzta alá közleményében Muiznieks. A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.

"A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le" - hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.

Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.

Közleménye végén az ombudsman arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, s a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.