Kurd lázadók tucatjaival végzett a török hadsereg

Fotó: AFP / MUSTAFA OZER

-

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet közel hatvan tagjával végzett a török hadsereg az utóbbi napokban Törökország délkeleti és Irak északi részén - tudatta Ankara kedden.


Recep Tayyip Erdogan török államfő elmondta, hogy a biztonsági erők keddre virradóra több mint harminc kurd felkelőt öltek meg a szomszédos Irak északi részén.


A török hadsereg eközben azt közölte, hogy hétfőn a PKK hat tagjával végeztek a délkelet-törökországi Hakkari tartományban. A hadsereg emellett arról is beszámolt, hogy pénteken tizenkilenc lázadó életét vesztette a fegyveres erők észak-iraki légicsapásaiban.

Hétfő éjszaka kurd fegyveresek meggyilkoltak két rendőrt a dél-törökországi Adana városban. Mustafa Büyük, az azonos nevű tartomány kormányzója elmondta, a támadók motorkerékpárról nyitottak tüzet egy rendőrségi járműre, majd elmenekültek a helyszínről.

Törökországban két hónapja ismét fellángoltak a biztonsági erők és a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei közötti összecsapások, s emiatt összeomlottak a kormány és a kurd kisebbség 2012 végén kezdődött béketárgyalásai, amelyek az ország délkeleti részén 1984 óta tartó, mostanáig 40 ezer ember halálát okozó konfliktus lezárását célozták.

Erdogan tájékoztatása szerint mintegy kétezer kurd felkelő halt meg a hadsereg július óta tartó észak-iraki és törökországi offenzívájában. Ezalatt a PKK fegyvereseinek támadásaiban a biztonsági erők nagyjából százötven tagja vesztette életét a hivatalos adatok szerint.

Arról, hogy miért támadja ilyen nagy erőkkel a török hadsereg az Iszlám Állam elleni küzdelem leghatékonyabb erejének számító kurdokat, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.