Kübekházán már építik a magyar–román határkerítést

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Egészen pontosan az előkészítő munka indult meg, facölöpökkel jelölik ki a létesítmény helyét. A helyszínt Benkő Tibor vezérkari főnök is megszemlélte. Ha megépül a kerítés, Kübekháza sok-sok tíz kilométerre kerül kőhajításnyira fekvő romániai testvérfaluitól.


Kübekháza a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található. A helyszínen az MTI tudósítója azt látta,, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb–magyar határra kiépített műszaki zár. Délelőtt helikopterrel a honvéd vezérkar főnöke, Benkő Tibor is látogatást tett a falu határában. A területet, vagyis az érintett román–magyar határszakaszt rendőrök és katonák biztosítják.Molnár Róbert, Kübekháza független polgármestere elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román-magyar határon is folytatják a határkerítés építését. Molnár maga nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja, ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel.Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival, ugyanis a négy falu hivatalosan is testvértelepülés.

A kerítés miatt viszont megszakad a települések közti kapcsolat, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70 kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer lesz az út.


Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (j2) a helyszínen