Kubatov a kopasz-ügy helyett a republikánusokkal foglalkozott

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Csütörtökön érkezik haza Washingtonból Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatóját egy hete üldözi a sajtó, mivel több kapcsolódási pont is van a politikus és a választási irodánál balhét okozók között. Kubatov a Fidesz amerikai delegációjának tagjaként az amerikai-magyar kapcsolatok fejleszésén dolgozott, illetve nyomon követte a republikánusok kampányát.


Kubatov Gáborral együtt csütörtökön érkezik haza a Fidesz delegációja az Egyesült Államokból. A kormánypárti politikusok közel egy hetet töltöttek el Washingtonban, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokat fejlesszék, illetve nyomon kövessék a republikánusok választási kampányát. Erről lapunknak Gyürk András, a kormánypárt EP-képviselője számolt be.

Kubatovot azóta keresik az újságírók mióta kiderült, hogy több kapcsolódási pont is van a Fidesz pártigazgatója, alelnöke, illetve a kigyúrt férfiak között, akik a múlt kedden a választási irodánál nem engedték, hogy egy szocialista politikus időben leadja a vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezését.

A nagydarab férfiak közül többen a Fradi biztonsági szolgálatát jelölték meg munkahelyükként Facebook-oldalukon. A Kubatov vezette Ferencváros tagadta, hogy közük lenne a választási irodánál megjelentekhez. Később kiderült az is, hogy a szocialistákéval ellentétes kérdést beadó Erdősi Lászlónét segítő egyik férfi Kubatov titkárának az egykori osztálytársa.

A Fidesz pártigazgatója már a választási irodás balhé előtt az Egyesült Államokban tartózkodott, munkatársa múlt kedden is azt mondta lapunknak, hogy Kubatov külföldön van. Csütörtök délután is hívtuk telefonján a politikust, de nem vette fel. Később az MTI-nek azt mondta: "a videofelvételek alapján méltatlannak ítélem meg, ami ott lezajlott". Az MTI a verőemberekkel való kapcsolatáról nem kérdezte a politikust.

Kubatovot azért érdekelhette az amerikai kampány, mert a Fidesz választási kampányaiban kulcsszerepet játszik, a választópolgárok mozgósítása a feladata. Valószínűleg ez motiválhatta Gyürköt is, aki a parlamenti és EP-választás során a Fidesz kampányfőnöke volt. A delegáció tagja volt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a Fidesz választási kampányfőnök-helyettese.

Gyürk szerint az Egyesült Államokban republikánus kongresszusi tagokkal, valamint a pártvezetés tagjaival találkoztak. Tanácskoztak két republikánus elnökjelölt, Ted Cruz és Marco Rubio stábjával is. Cruz a republikánus elnökjelölti verseny második helyezettje, a párt radikálisabb Tea Party szárnyához áll közel. A harmadik helyen álló Rubio a mérsékeltebb jelöltek közé tartozik, bizonytalanabb szereplése miatt a pártvezetés egyelőre nem állt be mögé.

Kubatovék amerikai útjáról beszámoló Index szerint a Századvég és a Miniszterelnökség egy volt floridai republikánus képviselőt a Rubióval jó viszonyt ápoló Connie Macket bérelte fel washingtoni lobbistának, majd Magyarország amerikai szószólójának. Mack édesapja, az azonos nevű volt floridai szenátor pár napja jelentette be, hogy Rubio jelöltségét támogatja.

A republikánus jelöltek versenyét vezető Donald Trump stábjával viszont nem találkoztak Kubatovék. A jelöltek közül Trump azt ígéri, határozottan fellépne a migránsokkal szemben, falat építene a mexikói határra, megtiltaná a muszlimok belépést az országba. Több nagy nemzetközi lap a kijelentései miatt Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlította.

Gyürk arról is beszélt, hogy nem csak a választások megfigyelésére, hanem az amerikai-magyar kapcsolatok fejlesztésére is koncentráltak.