Krumpliszedésre, párnapos házasságra kényszerülnek menekült gyerekek

Fotó: AFP / MUSTAFA OZER

-

Libanonban a menekültek nem dolgozhatnak legálisan, ezért ahogy a háború egyre tovább tart Szíriában, és a menekült családok felélik tartalékaikat, gyakran a gyerekek keresik a pénzt a túléléshez - szexmunkával, gyerekházassággal vagy 12-14 órás feketemunkával az utcákon és a földeken.


Libanonban 1,2 millió, Törökországban 1,9 millió, Jordániában 650 ezer szíriai menekült él, akik egyik országban sem dolgozhatnak legálisan letelepedési engedély nélkül.

A Daily Mail Libanonban készült riportja szerint a segélymunkások csak „túlélőszexnek” hívják, amikor szíriai menekültek, köztük 12 éves kislányok kényszerülnek a prostitúció legváltozatosabb formáira Libanonban, mert a családjaiknak szükségük van az így megkeresett pénzre. Egyes gyerekek „örömházasságot” kötnek náluk sokkal idősebb férfiakkal, akik fizetnek értük a családjaiknak – ezeket a bíróságok szabályos házasságként ismerik el, de mindössze 72 óra múlva fel lehet bontani, hogy aztán az újdonsült férj újabb gyerek után nézhessen. A kislányokat gyakran bántalmazza is a „férj”, és sokan közülük várandósan maradnak magukra.

A „túlélőszexen” kívül krumpli- és dohányföldek, szemétszedés vagy ruhaválogatás jut sok gyereknek, gyakran 12 órás munkaidőben, minimális pénzért és feketén.

A szíriai menekültek nagy része eredetileg azzal számolt, hogy a tartalékaik kitartanak a háború végéig, de ahogy a harcok egyre tovább tartanak, úgy fogy a pénzük is. Az 1,2 millió szíriai menekült 90 százalékának egyre nagyobb adósságai vannak, ami miatt egyre több gyerek kényszerül feketén munkát vállalni. A probléma annyira súlyossá vált, hogy mostanra már az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kiemelt feladatként foglalkozik vele.