Közzé kell tenni a nyertes kancellári pályázatokat

Fotó: MTI/MTVA / IllyÈs Tibor

-

A Fővárosi Bíróság kötelezte az Emberi Erőforrások minisztériumát, adja ki a nyertes kancellárok pályázatából a részletes szakmai önéletrajzot és a motivációs levelet, mert ezek közérdekből nyilvános adatok.


Bár a minisztérium – korábbi ígérete ellenére – nem tette közzé a kancellári pályázatokat, a VS.hu több beadványba is bele tudott olvasni. Sok volt az értelmetlen mondat, komoly anyag helyett volt, aki csak féloldalas motivációs levelet írt, más az árvízi védekezést is hivatkozási alapnak használta. Mégis nyertek, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy sokuk múltja összefonódott a Fidesszel.


Az Átlátszó Oktatás ezután indított pert a pályázatok nyilvánosságáért. A minisztérium azzal érvelt, sok a személyes adat, azért nem adják ki a pályázatokat, ráadásul azok nem is a kancellárok munkájáról szólnak. Az Átlátszó Oktatás cikke szerint a perben a minisztérium képviselője azt mondta, ha a kancellár tevékenységére kíváncsi valaki, adjon be erre vonatkozó kérelmet. A bíróság szerint viszont a szakmai önéletrajz és az elképzeléseket kifejtő motivációs levél közfeladat ellátásáról szól, hiszen ennek alapján nyertek. A minisztérium a személyes adatokat kitakarhatja a kiadott iratokban, de ez nem akadályozza a közzétételt.

Az ítélet nem jogerős.