Köztartozása miatt nem gyakorolhatja mandátumát a zuglói Várnai László

-

A képviselő-testület kis többséggel méltatlannak nyilvánította a képviselőségre a volt LMP-s, most a CivilZugló Egyesület színeiben politizáló Várnait. Sorsáról véglegesen bíróság dönt.


A CivilZugló Egyesület képviselője ellen a méltatlansági eljárást két fideszes képviselő, Tildy Balázs és Erdős Dóra kezdeményezte február 19-én. Azért, mert kiderült, hogy Várnai László december 31-ig nem jelentkezett be a köztartozásmentes adatbázisba, ami pedig egy új jogszabály alapján a képviselőknek kötelező.

Várnai azt állítja, nem tudott az adótartozásról, ezért a méltatlansági döntés ellen bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A zuglói önkormányzat lapja felidézi, hogy az ügyben vizsgálódott a Fővárosi Kormányhivatal is, amely nem talált egyértelmű okot arra, hogy Várnai László képviselői megbízatását méltatlanság miatt megszüntessék. Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártja a hivatal állásfoglalását figyelembe véve elutasította a kezdeményezést.

Az Index megtudta, hogy a testület 12-10 arányban mondta ki Várnai méltatlanságát. Mivel zárt ülés volt, azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki hogyan szavazott. Mivel 9 fideszes, 10 baloldali (közte 2 PM-es), 1 jobbikos, 1 LMP-s és maga Várnai voksolt, elvileg nem kizárt, hogy az érintett és a 9 fideszes szavazott nemmel, ez azonban nehezen képzelhető el, ha tudjuk, hogy két fideszes kezdeményezte az eljárást.


Karácsony Gergely PM-es polgármester az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a méltatlansági eljárásról szóló törvény több szempontból is rossz. Egyrészt igazságtalan, mert akár egy forint adótartozás is elég a méltatlansághoz, másrészt értelmezhetetlen.

Karácsony szerint a testület többsége mégis azért dönthetett a méltatlanság mellett, mert Várnainak a megismert dokumentumok szerint korábban is voltak köztartozásai, „életszerűtlennek gondolhatta a többség, hogy ne tudott volna a tartozásról korábban”. A törvényi szabályozás hibája, hogy az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, mikor értesítette a NAV Várnait, a bíróság feladata lesz ezt megállapítani.

A méltatlanná nyilvánítási eljárást egyébként meglehetősen következetlenül alkalmazzák. Az Index emlékeztet Pomázra, ahol nemrég kiderült, hogy nincs rajta a köztartozás-mentességet igazoló listán sem a fideszes polgármester, sem több képviselő. A fideszes többség nem szavazta meg a méltatlanná nyilvánítást. Hasonló történt Dunakeszin is. Viszont 2011-ben Felcsúton Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó éppen elődje méltatlanná nyilvánítása után válhatott polgármesterré.