Közpénzből járt borászati tanfolyamra Lázár egyik munkatársa

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A Miniszterelnökség közzétette az idei kiadásait és szerződéseit. A közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár többször is kapott prémiumot, külföldi tárgyalásokra alkalmanként 3 milliót is költöttek, a tárca egyik munkatársa alap-, közép-, és felsőfokú borismereti képzést is kapott.


Két szocialista parlamenti képviselő, Tóth Bertalan és Józsa István kérdéseire válaszolva nyilvánosságra hozták a Miniszterelnökség, illetve a tárca alá tartozó hivatalok idei kiadásairól, költéseiről szóló adatokat. A közel százoldalas irat az Országgyűlés honlapján (pdf) érhető el, a dokumentumot Lázár János miniszter jegyzi.


Prémium a közbeszerzésekért

A legnagyobb minisztériumnak számító Miniszterelnökség idén eddig összesen 4 milliárd 137 millió 133 ezer 55 forintot fizetett ki dolgozóinak. A kifizetések részleteiről a következőket lehet tudni:

  • illetményekre, munkabérekre 3 milliárd 230 millió 389 ezer forintot
  • céljuttatás és projektprémiumra 18 millió 357 500 forintot,
  • készenléti, ügyeleti, helyettesítési díjra 59 millió forintot,
  • béren kívüli juttatásra 101,7 millió forintot,
  • költségtérítésre 600 millió forintot,
  • lakhatási, szociális támogatásra 15,7 milliót fordítottak.

Célprémiumot Császár Dániel Gergely közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár kapott. Január és április között minden hónapban 227 800 forintot, vagyis összesen 911 200 forintot. Császár havi bére 972 200 forint. A tárcáról pénteken megkérdeztük, hogy helyettes államtitkár mivel érdemelte ki a prémiumot, amint választ kapunk, közölni fogjuk.


Tárgyaltak 3 millióért

A Miniszterelnökség munkatársai külföldi kiküldetéseiről is közölt adatokat. Eszerint január 13 és július 8-a között közel ötszáz alkalommal vettek rész különböző nemzetközi konferenciákon, uniós tárgyalásokon. Az adatokból csak a kiküldetés célja, az utazás költsége derül ki, azt nem tüntették fel, hogy melyik kormánytisztviselő vett rész az eseményen.

Körülbelül egy tucat esetben a kiküldetés céljánál mindössze annyi az szerepel, hogy “hivatalos tárgyalás”, “tárgyalás”, illetve "szakmai egyeztetés.” Egy pontosabban meg nem határozott tárgyalásnál például az utazási költség 1,5 millió forint, a napidíj 73 ezer forint, a szállásköltség 140 ezer, a dologi kiadás 65 ezer forint. Az utazásokról szintén több kérdést feltettünk a tárcának.


Borászati ismeretek

A dokumentum több oldalon keresztül sorolja a Miniszerelnökség megbízási, tanácsadói szerződéseit. Ezekből a szerződés tárgya, időtartama, értéke derül ki. Az adatok arra nem tértek ki, hogy kivel, milyen céggel kötötték a szerződéseket.

  • A Miniszerelnökség egyik munkatársa például 220 ezer forintért kapott alap-, közép-, és felsőfokú borismereti képzést. Összesen négy alkalommal, magyar nyelven. Elképzelhető persze, hogy egy protokollos munkatársról van szó, akinek jól jön a munkájához az ilyen tárgyú tudás, akkor viszont kérdés, miért nem olyan embert vesznek fel a posztra, aki eleve ért ehhez.
  • A miniszterelnök Facebook-oldalának adminisztrátori feladataiért január és június között bruttó 2 millió 921 400 forintot fizettek ki.
  • a 2014-es nyári olimpia megrendezésére szóló, korábban elkészített megvalósíthatósági tanulmány átdolgozása, ahhoz kapcsolódó pályázati kérdőív elkészítésére, április-október között 480 millió forintot fizetnek.


Titkosított pendrive-ok

Az adatok számos hivatal, állami vállalat gazdálkodásáról is közölnek adatokat. Az atomerőmű építéséért felelős MVM Paks II. Zrt. például idén összesen 284 ezer forint értékben vásárolt pendrive-okat. Ebből az összegből 134 ezret fordított arra, hogy titkosított eszközöket vegyen. Az elővigyázatosság ellenére, június elején a cég egyik vezetőjének autójából mégis elloptak egy notebookot, amely minősített adatokat tartalmazott az új atomerőmű építéséről.

A cég munkatársai idén 34 millió forint értékben utaztak különböző konferenciákra, eseményekre. Az összeg az utazás, a szállás költségeit, a napidíjat is magába foglalja. A pénzből 111 repjegyet vettek. Jellemzően európai országokba utaztak, de megfordultak az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában is.