Közpénzből bankoltak a Miniszterelnökség dolgozói

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Bár a kormány két évvel ezelőtt megtiltotta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen tavaly is közpénzből fizették ki a dolgozók a számlavezetési díját. A bankolásra az 1500 dolgozó fejenként havi ezer forint kapott. A bakit a Miniszterelnökség azzal magyarázta, hogy az elmúlt években számos feladat került hozzájuk, és lassan formálódik az új belső szabályzatuk.


Orbán Viktor hivatalát azt követően kerestük meg, hogy július végén nyilvánosságra hozták a tárca, illetve az alá tartozó hivatalok kiadásairól szóló adatokat (pdf). Ezek azt is tartalmazták, hogy a Miniszterelnökség költségtérítés címén idén összesen 600 millió forintot fizetett ki a dolgozói számára. Arról szerettünk volna részleteket megtudni, miből állt össze ez az összeg.


ATM a Miniszterelnökségi hivatal előtt. Képünk illusztráció


Megszűnt, de mégis jár

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a költségtérítés oroszlánrészét a Brüsszeli Állandó Képviselet dolgozói kapták.

A válasz kitért arra is, hogy 10,5 millió forintot fordítottak az 1 536 miniszterelnökségi dolgozó lakossági folyószámla-költségtérítésére. A pénzeket idén fizették ki, de a tavalyi évre vonatkoztak. A minisztériumi dolgozók havi ezer forintot, vagyis összesen 12 ezer forintot kaptak folyószámla költségtérítésként. Az állami vezetők bankolásra nem kaptak közpénzt.

Az Orbán-kormány 2013 nyáron jelentette be: megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését. A döntés előzménye az volt, hogy több újságcikk jelent meg arról, melyik tárcánál, mennyit fizetnek a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére.

Az MTI tudósítása szerint Giró-Szász András kormányszóvivő akkor úgy fogalmazott: „a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetniük a folyószámla-költségtérítést, azaz a munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak”.Bonyolult magyarázat

A Miniszterelnökség kifizetéseket azzal magyarázta a VS.hu-nak, hogy tavaly a kormányfő hivatala jelentős átalakuláson ment át, államtitkárságból minisztériummá vált, a feladatai kibővültek. Az átalakulás miatt meg kellett újítani a működésre vonatkozó előírásokat, így az úgynevezett közszolgálati szabályzatot is. Ez tartalmazza, hogy a kormánytisztviselők milyen juttatásokra, így például folyószámla költségtérítésre jogosultak.

Az új közszolgálati szabályzatról az egyeztetések még folynak, a tárca szerint ezek heteken belül lezárulnak. Az új szabályzat elkészítése során figyelembe veszik a korábbi kormánydöntéseket – ígérte a Miniszterelnökség.

Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy az egyes minisztériumok a kormányzati döntés ellenére is kifizették vezetőiknek a számlavezetési díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt azzal magyarázta, adminisztrációs hiba történt, ezért vizsgálatot indítottak, hogy megtalálják az ügy személyi felelősét. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium technikai hibára hivatkozott, az összegeket visszafizettették.