Közbeszerzéseknél volt korrupt, leváltották

Fotó: MTI/EPA / BOGDAN CRISTEL

-

Korrupciógyanúval bűnvádi eljárás indult a román választási hatóság elnöke ellen. Férje szökni próbált.


Bűnvádi eljárás indult Romániában Ana Maria Patru, az álladó választási hatóság (AEP) elnöke ellen kedden. Befolyással való többrendbeli üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság szerint Patru 2008-ban az AEP alelnökeként egy 210 ezer euró értékű bukaresti lakást kért és kapott egy cégvezetőtől annak fejében, hogy az illetőt előnyben részesítse az AEP számítástechnikai és szoftverfejlesztési közbeszerzésénél.

2011-ben ugyanannak a cégnek a képviselőitől 15 ezer euró, egy másik cég vezetőjétől pedig 50 ezer euró csúszópénzt kért és kapott (ez utóbbi esetben állítólag csak azért, hogy az illetőt összehozza az akkori gazdasági miniszterrel), a megvesztegetésekből származó pénzből pedig egy luxusterepjárót vásárolt, amelyet nem saját nevén íratott forgalomba – olvasható a DNA közleményében.

Kedden a DNA a Patru család által birtokol lakásokban és az AEP székhelyén egy időben végzett házkutatást. A hírtelevíziók szerint a gyanúsított férje, Florin Stefan Patru megpróbált megszökni egy olyan cég irataival, amely szerepet játszott a csúszópénz kifehérítésében, a rendőrök azonban elfogták.

Romániában az AEP-nek jelentős szerepe van a december 11-én sorra kerülő parlamenti választások megszervezésében.

Klaus Iohannis államfő a nap folyamán újságírói kérdésre válaszolva kifejezte meggyőződését, hogy nem befolyásolja az AEP hatékony működését a vezetője ellen felmerült korrupciógyanú. Az elnök – még a DNA erre vonatkozó közleménye előtt – megelőlegezte: Patrut le kell cserélni, ha az ügyészség büntetőeljárást indít ellene.