Kövér: „Nem hátrány, ha a noteszben fontos fideszes számok vannak”

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A baloldali fellegvárnak számító Pesterzsébeten kampányolt Kövér László házelnök, aki a kormány eredményei mellett arról is beszélt, hogy mi az önkormányzati választások tétje, vagy melyek Gyurcsány megbocsáthatatlan bűnei. És még azt is elmagyarázta, hogyan működik valójában a demokrácia.


„Ez az ember a Marsról jött, nem közülünk való. Emberi ésszel felfoghatatlan, amit csinál” – a kemény szavak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek szóltak, aki pedig kimondta őket, a Fidesz kemény embere, Kövér László házelnök volt, aki Budapest XX. kerületében, a pesterzsébeti panelek közt megbúvó Csili művelődési házban kampányolt péntek este. Kövér arra figyelmeztette a pár száz, zömében idős szimpatizánst: egy pillanatra se higgyék el, hogy Gyurcsány veszélytelen, mert ő „olyan, mint a terminátor”.

A házelnök eredetileg azzal kezdte a beszédét, hogy semmi újat és semmi érdekeset nem fog mondani, mivel „kedvenc miniszterelnöke” még évekkel ezelőtt megkérte erre (ebben vélhetően szerepe volt annak, hogy Kövér 2002-es „köteles beszédét” kampánycélokra használta fel az MSZP, és aztán kis különbséggel meg is nyerte a választást), illetve a színházteremben helyet foglalókkal már olyan régóta van egy közösségben, hogy már félszavakból is értik egymást. A fórum végén aztán, amikor kérdezni lehetett tőle, a közönség soraiból egy ősz hajú bedobta Gyurcsány nevét - erre mégis belemelegedett a mondandójába.

„Ha Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy kettő meg kettő az négy, akkor érdemes leülni, és alaposan utánaszámolni” – mondta Kövér, miután a kérdező annak örült, hogy egy interjúban a volt miniszterelnöktől is azt hallotta: a kormánypártok komoly fölényben vannak. „Ha pedig arra jutunk, hogy tényleg annyi, akkor azon kell gondolkodni, hogy mit akar ezzel mondani!” – fokozta tovább a házelnök, aki szerint Gyurcsánynak három olyan bűne van, amelyek egyenként is megbocsáthatatlanok.

Először is a 2004. december 5-i népszavazás, amelyen a többség nemet mondott a kettős állampolgárságra, meggyalázva ezzel a nemzetet. Aztán a 2006-os választások elcsalása, hiszen az őszödi beszédben maga Gyurcsány is elismerte, hogy hazugsággal nyertek. A harmadik bűn Kövér szerint 2006 ősze, amikor azzal akarták „diszkreditálni” a jobboldalt, hogy randalírozó csőcseléknek állítják be. „Gerő Ernő piszkos reinkarnációja” – mondott még egy keményet a házelnök, aki szerint csak a jóisten kegyelméből nem halt meg senki a tévészékház ostrománál.


Kövér László és Földesi Gyula választókerületi elnök


Az emberek a szomszédjuknak hisznek

„Ebben az esztendőben már kétszer jól megvertük a balosokat, de három a magyar igazság” – buzdította szavazásra az egybegyűlteket Kövér. Bár maga is elismerte, hogy erre ebben a körben nincs igazán szükség, arra biztatta az aktivistákat, hogy ne tévessze meg őket, akármilyen felmérésekről olvasnak is, „akármilyen módon tűnik a baloldali ellenfél tétovának vagy megvertnek”, mert minden választás azon az egy napon dől el; csak az a szavazat számít, amit bedobtak az urnába, nem pedig az, amit be szerettek volna.

Kövér beszédében többször is visszatért a 2002-es választási vereségre, mikor meg kellett tanulják, hogy nem elég jól kormányozni. „Szombaton is mi voltunk többen, hétfőn is mi voltunk többen, csak vasárnap voltunk egy kicsit kevesebben” – mondta a házelnök, aki szerint elfelejtették elmondani az embereknek, mit és miért csinálnak; azt hitték, „ők majd nézik a tévéhíradót, és rájönnek, milyen jó”. Az emberek azonban – sehol a világon – nem hisznek a politikusoknak, annál inkább a szomszédjuknak, ezért azóta felépítették Közép-Európa legerősebb politikai közösségét.

„A demokrácia nélkülünk, önök nélkül nem működik” – tartott rögtönzött fejtágítót Kövér a szimpatizánsoknak. A módszer lényege: „hatodszor, hetedszer is meg kell keresni a rokont, barátot ismerőst, utoljára a választás napján délelőtt, utána meg délután is, hogy ellenőrizzük, elment-e szavazni”. Igyekezett megnyugtatni azokat is, akik kevesellték a szocialista fellegvárnak számító Pesterzsébeten a fideszes plakátokat, mondván, nem azok számítanak, hanem az elkötelezett emberek. Úgy fogalmazott, most már ez így is lesz, még október 12. után is; a politika arról fog szólni, hogy mindennap meg kell küzdeni az érdekeinkért.Jól jön egy notesz

„Ha sikert akarunk elérni, akkor ahhoz elengedhetetlen, hogy együtt tudjunk működni egymással” – mondta Kövér az önkormányzati választások jelentőségéről. Bár hangsúlyozta, hogy esze ágában sincs fenyegetőzni, úgy fogalmazott: az együttműködést megkönnyíti, ha azonos színű a helyi és az országos vezetés, és „semmiképpen nem tekinthető hátránynak”, ha a polgármestereknek „van egy noteszük, amiben fontos emberek telefonszáma van, és kifejezetten előny, ha valakinek nem kell elmagyarázni a kormány álláspontját".

Az önkormányzati választások összesített eredményének Kövér szerint más szempontból van jelentősége: a politikai legitimációt mutatja, hiszen sokan pártpolitikai megfontolásból is szavaznak. 1990-ben például a taxisblokáddal Antall József kormánya már el is vesztette az 1994-es választásokat; 2006-ban viszont azt lehetett tudni, hogy az MSZP fog veszíteni 2010-ben, miután a Fidesz tönkreverte őket. „Nem az utcai tüntetésekből, néhány ezer provokátor randalírozásából, hanem a választási eredményekből lehetett tudni” – utalt Kövér a zavargásokra, illetve az őszi önkormányzati eredményekre.Az önkormányzati rendszer Kövér szerint a legmaradandóbb, legsikeresebb alkotása a rendszerváltozás „felemásra sikeredett 25 évének”, hiszen felszabadultak a települések a felülről irányított tanácsrendszer alól. 2010-re viszont ez is a csőd szélére jutott, hiszen a szocialista kormányok alatt a feladatok egyre csak nőttek, a források pedig egyre csökkentek, ami nem volt más, mint szándékos károkozás. „Ne adjuk az önkormányzatainkat se ezeknek a kezébe!” – figyelmeztetett a házelnök.

A kérdések közt többen is arról érdeklődtek, hogyan lehetne nagyobb ellenőrzés alatt tartani az önkormányzati képviselőket, mire Kövér úgy reagált: az önkormányzati képviselők beszámoltatása nem a kormány feladata, nem is a Fideszé, hanem a választóké. Vannak fórumok - fogadóóra, közmeghallgatás –, ezekkel élni kell, ami talán macerás, de a demokráciával az a baj, hogy nem háríthatjuk a felelősséget másra a döntésért. „A magyar emberek választották meg Horn Gyulát, sőt, Gyurcsány Ferencet is. Nem az oroszok ültették őket a nyakunkra, ahogy Orbán Viktort sem, és nem is az amerikaiak fogják megmondani, meddig lesz miniszterelnök” – fogalmazott Kövér.