Kövér az ellenzék és a civilek összefogásától tart

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A házelnök szerint megpróbálhatják megdönteni a demokratikus intézményrendszert.


Az ősszel leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros György-féle szervezetek között, hogy utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt – mondta Kövér László, a Martosi Szabadegyetem fővédnöki fórumán. Az Országgyűlés elnöke a világpolitika elmúlt egy évét értékelte, illetve a jövő évi választásokat megelőző időszak várható eseményeiről beszélt. Szerinte ősszel "forró időkre kell készülni" a magyarországi ellenzék és a „Soros-féle, úgynevezett civil szervezetek összefogása" miatt.

„Megpróbálnak majd egy olyan hangulatot kialakítani, amiben mindent fölülír a polgárháborús pszichózis" – mondta Kövér, aki szerint az ellenzék így akarja majd elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról, s ezt a "piszkos munkát" a Soros-féle szervezetek aktivistáival végezteti el.

A házelnök szerint a hangulatfokozásra azért is szüksége van az ellenzéknek, hogy ilyen módon próbáljon olyan közhangulatot kialakítani, amelyben a választók mindenképpen szükségét érezzék a változásnak, a Soros-féle szervezetekre pedig azért van szükségük, mert „egy magát demokratikusnak definiáló pártnak nem áll jól, hogy nyílt törvénysértésre, utcai zavargásokra buzdítson. Kövér szerint nem Magyarország az első "kísérleti terep", ahol kívülről avatkoznak be annak érdekében, hogy „potens ellenzéki pártok" hiányában letaszítsák a kormányról azokat, akik demokratikus választásokon jutottak oda. Az ilyen manipulatív módszerek kivédése miatt meg kell mutatni, kik állnak az ilyen kezdeményezések mögött, s azt is, hogy milyen célokat követnek – mondta Kövér

Az Országgyűlés elnöke szerint a világpolitikában az elmúlt egy évben minőségi változás nem ment végbe, viharos, de mégis unalmas volt az elmúlt egy év. Szerinte az Orbán Viktor miniszterelnök által előre jelzett "lázadás éve" elkezdődött, és folyamatosan zajlik, ám az is igaz – mondta Franciaországra utalva –, hogy vannak országok Európában, ahol a régi rend hívei új erőre kaptak.

Kövér szerint a Trump-jelenség olyan léptékű változásokkal kecsegtet, ami a változtatások ellenlábasait egy "végső harcra" késztette, s megmutatkozott az is, hogy az USA mint nemzetállam csak eszköz azoknak a kezében, akik valamilyen „nehezen megfogalmazható" érdekeket próbálnak megvalósítani.

Kövér szerint a nemzetállamok lebontásával a demokráciát veszélyeztető erők Európában is jelen vannak. Egy európai egyesült államok megvalósítása tragikus következményekkel járna, olyanokkal mint például a bejáratott politikai intézményrendszerek lebontása.

A házelnök a migrációt "európai népességcserének" nevezte, és nem látja esélyét, hogy az európai politikusok részéről ennek a kérdésnek a megítélésében valós nézetváltozás állna be, pedig az "nagy megkönnyebbülés" lenne.