Kovács: Sargentini jelentése részrehajló és politikailag motivált

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A kormányszóvivő szerint kampány zajlik Magyarország ellen.


"Rémisztő hallgatni azokat a képtelenségeket", amelyeket Judith Sargentini, az EP holland zöldpárti képviselője beszél "immár csaknem másfél éve", amióta elkezdte összeállítani Magyarországról szóló jelentését – mondta a BBC-nek Kovács Zoltán. A kormányszóvivő szerint teljesen részrehajló és politikailag motivált jelentésről van szó, amelyet egy szélsőbaloldali, "akár anarchistának, balosnak is nevezhető politikai aktivista" készített.

Kovács szerint a nagy probléma az, hogy az EU-n belül egyes politikai erők, köztük Sargentini "az ő szélsőbaloldali politikai nézeteivel együtt", az európai értékek nevében gyakorlatilag politikai kampányt folytatnak egy olyan ország ellen, amelyet politikai okokból nem szeretnek, a tényekkel ugyanakkor nem törődnek.

A felvetésre, hogy Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók szerint egyre nehezebb a munkájuk, és Magyarországon a sajtószabadság érvényesülése is romlott, Kovács azt, hogy ez hazugság, "hiszen most is egy külföldi rádióállomás külföldi újságírójával beszélek, és ezt rendszeresen tesszük".

Különösen az elmúlt nyolc évben könnyen lehetett találni néhány olyan embert, köztük újságírókat, akik nem szeretik a magyar kormányt és hamis vádakkal állnak elő, "amelyek ellen évek óta küzdünk" – mondta. Szerinte látható, hogy ezek a vádak immár "a régmúlt történelem" részei, mivel zömüket sikerült az Európai Bizottsággal és más európai intézményekkel lezajlott jogi vitákban rendezni, a többi pedig tényszerűen nem igaz, és politikai ízléseket tükröz.

A BBC megszólaltatta Sargentinit is, aki azt mondta: jelentése különböző problémákat tár fel a magyarországi demokráciával, a jogállamisággal, az alapjogokkal, az európai értékekkel kapcsolatban. Az EP-képviselő szerint romlott a magyarországi demokrácia állapota, és a magyar embereknek már nincsenek ugyanolyan jogaik, mint más európai polgároknak.