Kötelező tárgy lesz a holokauszt a Pázmányon

Fotó: MTI/MTVA / Faludi Imre

-

Az izraeli nagykövetség közreműködésével, Európában elsőként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kerül az egyetemi alapozó képzésbe a holokauszt története. Az egyetem rektora arra emlékeztetett, hogy az egyház már ötven éve sajnálatát fejezte ki a zsidókat ért üldöztetés miatt.


A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) lesz az első felsőoktatási intézmény Európában, ahol minden szakon kötelező tantárgy keretében tanulnak majd a hallgatók a holokausztról – jelentette be kedden Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete. A szeptemberben induló, egy féléves tárgy (A holokauszt és emlékezete) úgynevezett alapozó képzés lesz, hasonlóan a Bevezetés a katolikus hit rendszerébe című tárgyhoz.

Szuromi Szabolcs felidézte: tavaly, a második vatikáni zsinat által ötven éve elfogadott Nostra Aetate kezdetű nyilatkozatról rendezett konferencián merült fel, hogy új megközelítésre van szükség, hogy az új generációkban is világos kép alakuljon ki az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról. A nyilatkozat ugyanis kimondta: az egyház „evangéliumi vallásos szeretettől indítva fejezi ki sajnálatát a gyűlölet, az üldözések és az antiszemita megnyilvánulások miatt, bármikor és bárki részéről érték a zsidókat”.

Ilan Mor mérföldkőnek nevezte a tantárgy bevezetését azon a hosszú és nehéz úton, amelyet Magyarországnak végig kell járnia, hogy megbirkózzon a múlttal és a jelennel, hogy demokratikusabb, toleránsabb ország legyen. A nagykövet szerint ebben a folyamatban az oktatás a legfontosabb, ami otthon és az óvodában kezdődik, de ha ez hiányzik, akkor a felsőbb oktatásban kell pótolni a hiányosságokat.

A PPKE-n elinduló tantárgy tartalmi kidolgozását két tel-avivi professzor, Dina Porat és Raphael Vago végezte, szem előtt tartva a magyar sajátosságokat. Szuromi Szabolcs arról is beszélt, hogy szimbolikus jelentősége van: utóbbi professzor édesanyja volt az, akinek a közbenjárására felkerült a zsidókat mentő igazak listájára Márton Áron magyar katolikus püspök neve is.