Koszos garázsban tartott hústerméket árultak több piacon

-

Egy péteri kistermelő 5700 kiló húsüzemi alapanyagot és terméket tárolt botrányos körülmények között, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a termékeket a fogalomból.


A kistermelő a húsüzemet egy takarítatlan garázsban rendezte be, ahol penészes szemeteskukában pácolta a termékeket és koszos üstökben olvasztott ipari zsírt. A Hivatal (Nébih) közleménye szerint a forgalomból kivont és megsemmisített alapanyag, félkész- és késztermék mennyiséget egy kistermelő normál esetben több mint 2 év alatt tudná előállítani.

A feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán sem voltak alkalmasak a termékek előállítására. A kistermelő három piacon árulta a termékeit: Péteriben, Sülysápon és Diósdon.

Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta volna kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat (például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) és késztermékeket (többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát) is vásárolt. Az alapanyagokat bedolgozta a saját termékeibe, az utóbbiakat pedig átcsomagolta.

Az üzemben talált 52 tétel zömének eredetét nem tudta megállapítani a Nébih, 6 tételnek pedig lejárt a szavatossága. A szakemberek három éves lejárt fokhagyma port és két éve lejárt kötözött sonkát is találtak.


Itt a videó a lefoglalásról