Kósának 500 ezer forintot kell fizetnie a bolondozás miatt

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Kósa Lajost a Debreceni Törvényszék 500 ezer forint megfizetésére kötelezte, mert egy helyi lakosról Orbán Viktornak nyilvánosan azt mondta, „helyi bolond” – írja a vagy.hu. Az ítélet nem jogerős, ellene a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.


Kósa Lajos, még mint Debrecen polgármestere, tavaly áprilisban Orbán Viktort kísérte az utcán egy kampányrendezvényre, amikor odalépett hozzájuk egy helyi lakos, Újvárossy Csaba. Újvárossy Orbánhoz akart szólni, Kósa viszont annyit mondott a miniszterelnöknek: „helyi bolond, akit valójában kezelni kellene (...), 15 éve járja az elsőt az egyetemen”.


Újvárossy ezt nem hallotta, a vagy.hu operatőre vette fel az esetet, ami után a férfi 4 millió forintos kártérítést követelt a korábbi polgármestertől. A bíróság a keresetet részben indokoltnak tartotta, mert egyrészt Kósa megsértette Újvárossy becsületét, másrészt személyiségi jogot sértett azzal, hogy valótlanul állította, hogy elsőéves egyetemista, hiszen 2007-ben kezdett tanulmányait tavaly befejezte.

Kósa két érvvel védekezett:
  1. Magánbeszélgetés folyt. Ez a bíróság szerint nem igaz, mert testőrökkel, újságírókkal és érdeklődőkkel voltak körülvéve.
  2. Nem tudta, hogy kikerül az internetre a beszélgetés. Ezt sem találta helytállónak a törvényszék, mert a politikusoknak számolniuk kell az ilyen esetek lehetőségével, és azt akár engedélyük nélkül is nyilvánosságra hozhatják.
Kósa Lajosnak 15 napja van megfizetni az 500 ezer forintot.

A törvényszék, amint a kártérítés összege esetében, úgy egyébként is csak részben adott helyet a keresetnek, hiszen a perköltséget furcsa módon az egyébként pernyertesnek mondható felperesnek kell állnia, ez 200 ezer forint.

Az ítélet nem jogerős, ellene a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.


A mondatot rögzítő felvétel