Kósa Lajos: Egyszerűen nem fogjuk őket beengedni

-

Gyorsított eljárásban vinné a parlament elé a Fidesz azt a törvényjavaslatot, amely szerint nem igényelhetne menedékjogot az, aki biztonságosnak tekintett harmadik országból lép Magyarország területére. A Szerbiából érkezőket így minden vizsgálat nélkül visszatoloncolhatják. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint viszont automatikusan senkit sem lehet visszafordítani.


A Fidesz már dolgozik a déli határ védelmének szigorításáról szóló javaslaton, erősítette meg a Napi Gazdaságnak Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője. A javaslatot még a tavaszi-nyári ülésszakban elfogadná az Országgyűlés.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a lapnak azt mondta, hogy nem lesz vaskerítés a határon, hanem „egyszerűen nem fogjuk őket beengedni”.

A készülő törvényjavaslat értelmében Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti, vagyis ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő. Őket a magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül visszatoloncolhatják.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága ismeri, de nem támogatja a „biztonságos harmadik ország” koncepcióját, ezt a Magyar Nemzetnek mondta Simon Ernő szóvivő, aki azt is kifejtette, hogy mindenkinek joga van menekültstátusért folyamodni, és automatikusan senkit sem lehet visszafordítani.