Korrupciós eljárás indul a legfőbb brazil ellenzéki politikus ellen

Fotó: ESTADAO CONTEUDO / DIDA SAMPAIO

-

Korrupció miatt eljárás indul a brazil ellenzék vezetője, a két évvel ezelőtti elnökválasztáson Dilma Rousseff ellen alulmaradt Aécio Neves szenátor ellen, aki az államfő elmozdítását célzó eljárás megindításának egyik fő kezdeményezője – jelentette csütörtökön honlapján a brazil legfelsőbb bíróság.


A tájékoztatás szerint a testület elfogadta Rodrigo Janot főügyész május elején benyújtott keresetét, amelyben megvesztegetés és egy titkos liechtensteini családi számla birtoklása miatt kéri a szenátor elleni vizsgálat megindítását a Petrobras (részben állami) olajkonszern körüli korrupciós botrány keretében.


A főügyész a decemberben őrizetbe vett Delcido do Amaral szenátor vallomása alapján fordult a legfelsőbb bírósághoz. Amaral szintén érintett a hatalmas belpolitikai vihart kavaró korrupciós botrányban, de büntetésének enyhítése érdekében együttműködik az ügyészséggel, és Nevesen kívül még több tucat másik kormánypárti és ellenzéki politikusra tett terhelő vallomást.

Neves az ellenzék fő erejét adó Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) elnöke, és részt vett azon a helyi idő szerint csütörtök hajnalban véget ért plenáris ülésen, amelyen megszavazták a Rousseff elleni jogi eljárás megindítását a költségvetési törvény megsértésének gyanúja miatt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ideiglenesen – legfeljebb 180 napra – felfüggesztették hivatalából az államfőt. A brazil parlament felsőháza várhatóan szeptemberben szavaz Rousseff végleges elmozdításáról, amelyhez a szenátorok kétharmadának jóváhagyása szükséges.