Korrupció miatt letartóztatták a brazil kormánypárt kincstárnokát

Fotó: AFP / EVARISTO SA / AFP / EVARISTO SA

-

A brazil rendőrség letartóztatta szerdán Joao Vaccari Netót, a kormányzó baloldali Munkáspárt kincstárnokát. A hatóságok ezzel ismét közelebb kerültek Dilma Rouseff államfő bizalmasainak köréhez a Petrobras állami olajkonszernt érintő kiterjedt korrupciós bűnügy vizsgálatában.


A szövetségi rendőrség közlése szerint a kormánypárt pénztárnokát Sao Paulo-i otthonából vitték el, és a dél-brazíliai Curitiba városába szállították. A híradások szerint ott fogják őt bíróság elé állítani a Petrobras olajkonszern közvetítésével állítólag elkövetett vesztegetésekért, politikusoknak folyósított illegális jutalékfizetésekért és pénzmosásért.


Az összesen több mint száz gyanúsított, köztük több tucat politikus ellen zajló nyomozás Vaccari letartóztatása révén közelebb kerülhet Dilma Rouseff államfőhöz, amennyiben bizonyítást nyer, hogy a Petrobras konszernen keresztül tisztára mosott pénzekkel segítették finanszírozni Rousseff 2010-es és 2014 választási kampányát.

A Munkáspárt nyilatkozatában meggyőződését fejezte ki, hogy Vaccari ártatlan, és bírálta a letartóztatást, mindazonáltal bejelentette, hogy jogi okokból Vaccari távozik pártbéli posztjáról.

Sergio Moro szövetségi bíró azután rendelte el a brazil kormánypárt pénztárnokának letartóztatását, hogy a kiterjedt korrupciós ügy öt gyanúsítottja vádalku keretében bevallotta, hogy nagy építőipari cégek a brazil államtól kapott megrendelésekért cserében kenőpénzt fizettek a Petrobras és Vaccari közvetítésével, és a visszafolyatott hatalmas összegekből jócskán részesültek a Munkáspárt (PT) politikusai és képviselői is.

Az ügyben már több tucatnyi jelenleg is aktív, illetve korábbi brazil honatya ellen indult eljárás. Rousseff elnök ellen nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, noha a visszaélések nagy része idején, 2003 és 2010 között ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke. Az államfő azt állítja, ő maga nem követett el semmilyen visszaélést, a márciusi kormányellenes megmozdulásokat látva azonban nem maradt tétlen, és bejelentette: átfogó korrupcióellenes csomagot terjeszt a kongresszus elé.