Konzervatív bírót jelölt Trump

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

A demokraták ellenzik Kavanaugh kinevezését; ádáz küzdelem jöhet.


Brett Kavanaugh bírót jelöli a legfelsőbb bíróság új tagjának Donald Trump. Az 53 éves, konzervatív Kavanaugh 2006 óta a főváros, Washington fellebbviteli bíróságának tagja. A média szerint őt támogatta a Fehér Ház jogi főtanácsadója, a jelölési folyamatot irányító Don McGahn is. A legfelsőbb bíróságba ezért kellett új tagot jelölni, mert Anthony Kennedy főbíró pár héttel ezelőtt bejelentette visszavonulását.

Az elnök briliáns jogászként mutatta be jelöltjét, és azt mondta, kifogástalan szakmai előélettel, illetve páratlan felkészültséggel rendelkezik, valamint bizonyítottan elkötelezett a törvény előtti egyenlőség elve mellett.

Kavanaugh azt ígérte: a törvény betű szerinti betartásán munkálkodik majd. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy családjával egy katolikus közösség aktív tagjai.

A bíró a Yale Egyetemen végzett. Fiatal jogászként Kenneth Starr bíró munkatársa volt. Starr aki a kilencvenes években a Bill Clinton elnök elleni vizsgálatot irányította. Később a George W. Bush vezette Fehér Házban volt jogi tanácsadó.

Kavanaugh jelöltségét a szenátusnak kell jóváhagynia. Hosszadalmas vitára számíthat, mert a demokraták közölték: nem támogatják Trump jelöltjét. Szerintük a jelöléssel meg kellett volna várni az őszi félidős választásokat, és úgy vélik, Kavanaugh megszavazásával a legfelsőbb bíróság konzervatív irányba tolódnak el. Kavanaugh a fellebbviteli bírói kinevezésekor már sikeresen szerepelt a nagyon kemény szenátusi meghallgatáson.

A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos poszt, a bíróság ugyanis meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz.

A republikánus Paul Ryan házelnök tökéletes választásnak nevezte Kavanaugh jelölését, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig pompás választásról beszélt. Dicsérte és briliáns jogásznak minősítette a jelöltet George W. Bush is. John McCain szenátor, aki Trump valamennyi döntését bírálta, azt írta, hogy támogatja Kavanaugh jelöltségét. McCain a jelölt kifogástalan szakmai előéletét méltatta, és szerinte Kavanaugh igazságos és független bíróként szerzett szakmai elismertséget.