Könnyek, zsidók, fekália - Hende bemutatta Szentmihályi Szabó kötetét

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos / MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A meghívóban szereplő Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár is hosszú idő után először a majdnem olaszországi nagykövetnek kinevezett szélsőjobboldali publicista, Szentmihályi Szabó Péter verseskötetének csütörtöki bemutatóján jelent meg nyilvánosan.


Mivel Szentmihályi Szabó Péter Megmondtam előre. Összegyűjtött versek című kötetét a Zrínyi Kiadó adja ki, ezért a Honvéd Kulturális Központban rendezett díszbemutatón a hátteret a kiadó egyéb műveinek, így a Magyar hadviselt zsidók aranyalbumának, illetve az Amikor felkel a nap - Így látom Tihanyt című fotóalbumnak a megjelenését reklámozó molinók adták. A Zrínyi Kiadó megbízott vezetője bevezető mondataiban “igazán kézzel fogható könyvnek” nevezte a szerző összes, közel ezer versét tartalmazó kötetét.


Hende Csaba miniszter méltató beszédében leszögezte: "dicsérni jött, nem pedig temetni”. Mint mondta: az ő ízlésvilágától távol áll, ha valaki a kommunizmusról ír verset, de ha valaki maoistából lehet liberális főpolgármester, kommunista cenzorból politikus, illetve ha egy József Attila-díjas költő fekáliából feljövő magyarságról ír, akkor szerinte az a minimum, hogy egy olyan kiváló ember, mint Szentmihályi Szabó Péter verseit különösebb felhajtás nélkül egy kötetbe szerkesztve kiadják. (Hende Demszky Gáborra, Lendvai Ildikóra és Spiró Györgyre célozhatott.) A miniszter és a költő barátsága egyébként előbbi bevallása szerint 2004-ben kezdődött, amikor együtt járták az országot a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában. A szerzőről szólva Hende Csaba leszögezte: sosem volt cenzor, nem jelentett senkiről és sosem volt az előző rendszer kitartottja. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Szentmihályi Szabó számos olyan dolgot mondott és írt, amivel nem ért egyet, de nem védi a védhetetlent, mert nem lehet kitépni lapokat egy költő életművéből. A honvédelmi miniszter szerint a költészet egyébként sem arra való, hogy egyetértsünk vele, hanem hogy megértsünk általa gondolatokat.


Szentmihályi Szabó Péter megköszönte Hende Csaba “régi és hűséges barátjának a könyvet”. Azt mondta, hogy a kötet apropóján újraolvasott régi műveivel “nem volt épp vidám” a találkozás, de sokszor a tegnapi gondolataival sem ért egyet. Leszögezte: egész életében szellemi honvédelmet végzett, amelyre minden korban szükség van. Könnyektől elcsukló hangon beszélt arról, hogy egész életében kereste az emberek és isten szeretetét, de ez nem mindig sikerült, és mára azzal is megbékélt, hogy az embereknek ellenségekre is szükségük van. Mint mondta: ő jelenleg az öregkori megbékélés fázisában jár és ebben a korban a jelenkor ítélete nem nagyon érdekli az embert. Mint mondta: egyik rendszer sem tetszett neki igazán, amelyikben élt, és régen sem volt rossz. Abban bízik ugyanakkor, hogy az utódai megjavítják a világot és főleg Magyarországot.


Szentmihályi Szabó Péterről július elején terjedt el, hogy őt jelölik Magyarország római nagykövetének. Szentmihályi a Magyar Hírlapban és a Nemzetőrben publikál, de korábban írt a Csurka István alapította Magyar Fórumba is. Szentmihályit úgy jelölték római nagykövetnek, hogy állítólag nem tud olaszul. A jelöltet a baloldali ellenzéki pártok támadták korábbi szerepvállalásai miatt. A parlament Európai Ügyek bizottsága a meghallgatása után elfogadta a jelölését. Végül nem sokkal a kinevezése előtt mégis visszalépett a jelöltségtől, mert nem akart zavart kelteni.