Könnyebb beutazásért gyorsabban venné át a kitoloncoltakat Törökország

-

Németország támogatja a vízumkönnyítési tárgyalások gyorsítását, ha Törökország felgyorsítja a kitoloncolt menedékkérők visszafogadását -erről tárgyalt a német kancellár a török miniszterelnökkel.


Angela Merkel vasárnap Isztambulban találkozott Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel. Közös sajtótájékoztatójukon elmondta: felajánlotta, hogy támogatja "a gyorsított vízumkiadási folyamatot". Cserébe azt szeretné, ha Törökország gyorsítaná az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését. Kijelentette azt is: megérti, hogy Törökországnak "több pénzre" van szüksége, s hozzátette, hogy Németország "kiveszi a részét" a támogatásból.

Az Európai Unió 2013-ban párbeszédet kezdett a török kormánnyal a vízumkiadás könnyítéséről, mivel török állampolgárok jelenleg csak vízummal utazhatnak a schengeni térségbe. Törökország cserében visszafogadja az EU területére illegálisan belépetteket, ha kitoloncolják őket.

Ahmet Davutoglu kijelentette: reméli, hogy a visszafogadási egyezmény a korábban tervezett 2017 helyett már 2016 júliusában érvénybe léphet a nem török állampolgárok hozzátartozóira vonatkozóan. Reményét fejezte ki emellett, hogy ismét "lökést kapnak" a csatlakozási tárgyalások. Davutoglu örömét fejezte ki az EU-nak a menekültügyhöz való "jobb hozzáállása" miatt.

A hivatalos adatok szerint Törökország csak Szíriából és Irakból 2,5 millió menedékkérőt fogadott be eddig. A török kormány hárommilliárd euró pénzügyi segítségnyújtást kért ellátásukra, ez háromszor annyi, mint amennyit az EU eddig felajánlott.