Koncepciós pereket idéz a civilekről szóló Kehi-jelentés?

-

A hivatal néhány újságírónak bemutatta az Ökotárs elleni bizonyítékait.


A jelentés részleteiről az Index számolt be szerda késő este. A lap szerint „zavarba ejtő” volt az a találkozó, ahol megnézhették azokat a bizonyítékokat, melyek alapján a Kehi megfogalmazta a hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúját.

A bizonyítékokból az tűnik ki, hogy a Kehi úgy ment neki a vizsgálatnak, hogy mindenképp találni szeretett volna valamit. Erre utal például, hogyan kezelik az Ökotárstól lefoglalt jegyzőkönyveket. Ezek egyikében Móra Veronika beszél arról, hogy pártkötődéssel vádolják őket. Az a mondat pirossal van aláhúzva, hogy „Kiemelték, hogy az LMP-hez közük van közülünk egyeseknek. Ez igaz.” De a szöveg aztán úgy folytatódik, hogy „Ezek az adatok többévesek. Azért ilyenekre hivatkoznak, mert nem találnak újabbakat. Az Ökotársnak mint szervezetnek sincs köze az LMP-hez.”

A hivatal szerint az Ökotárs munkatársai a nyomozást szerették volna nehezíteni azzal is, hogy szóba álltak a sajtóval, és beszámoltak a vizsgálat menetéről.

A kehisek szerint a nyomozás célja a teljes Norvég Alap vizsgálata lett volna, ám végül csak a Lázár János által kritizált civileket ellenőrizték. A teljes alap összege 40 milliárd forint, ebből mindössze 4 milliárd a civileké. A maradék 36 milliárdot viszont a kormányzat osztja szét, nem pedig egy független szereplő. A kormány álláspontja szerint ugyanis a Norvégiával kötött szerződés alapján a civilek pénzét is a kormánynak kellene szétosztania, ám azt, hogy ez eddig nem így történt, hivatalosan még senki nem kifogásolta.

A bizonyítékokból az is kiderül, hogy a négymilliárdos összegből mindössze néhány 10 millió az, amiért feljelentést tettek.