Kölnben elkaptak pár szilveszteri telefontolvajt is

-

A kölni rendőrség szilveszter éjjel ellopott mobiltelefonokat foglalt le, és a lopással kapcsolatban három férfit őrizetbe vettek pénteken.


A kölni pályaudvar mellett egy iraki menedékkérő ellenőrzésénél találták meg az egyik ellopott telefont, amelyet ráadásul egy olyan nőtől loptak el, akit több férfi szexuálisan zaklatott szilveszter éjjel – közölte a rendőrség.

Az első nyomozási eredmények szerint a 24 éves férfi egy marokkói menekülttől vette korábban a mobilt. A marokkói szobájában a hatóságok további hat telefont és egy tabletet is találtak, amelyek eredetét egyelőre nem tudták kideríteni. A 26 éves férfit pénteken a vizsgálóbíró elé vezették, az iraki menedékkérőt viszont szabadon engedték.

Egy rendőrjárőr a düsseldorfi pályaudvaron őrizetbe vett egy másik marokkói menedékkérőt is. Kábítószert és egy szilveszterkor ellopott mobiltelefont is találtak nála. Ő ugyancsak azt vallotta, hogy mástól vette a telefont.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások. Az eddig azonosított feltételezett elkövetők néhány kivételtől eltekintve külföldiek, többségük észak-afrikai. A legtöbb bűncselekményt Észak-Rajna–Vesztfáliában, illetve Kölnben, a tartomány legnépesebb városában követték el, ahol ezernél is több feljelentést tettek.

A német államügyészség szerint az ügyben már 72 gyanúsított van, tizennégyen vizsgálati fogságban ülnek.