Kocsis Máté végleg pert vesztett a kirúgott hivatalnoka ellen

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Harmadszorra is a jogtalanul elbocsátott józsefvárosi hivatalnoknak adott igazat a bíróság. A volt köztisztviselőt Kocsis Máté polgármesternek írt három SMS-e miatt távolították el az önkormányzattól. A Kúria elutasította a VIII. kerület felülvizsgálati kérelmét, helybenhagyva a kártérítésként kifizetett 6,4 millió forintot.


Méltatlanná vált

A Kúria nem találta megalapozottnak a józsefvárosi önkormányzat által benyújtott felülvizsgálati kérelmet, ezért szerdán hatályban tartotta a Fővárosi Törvényszék 2013. novemberben született másodfokú ítéletét. A jogerős végzés 6,4 millió forint kártérítésre kötelezte az önkormányzatot, amiért két évvel korábban, arra hivatkozva, hogy közszolgálati tisztségérre méltatlanná vált, elbocsátotta B.-t.

B. jogviszonyának 2011. októberi megszüntetésekor a következő indokot hozták fel:


„a munkáltató részéről B.-vel szemben gyanú merült fel, hogy személyes megnyilvánulásaival a józsefvárosi önkormányzat és annak hivatala, valamint dolgozói jó hírneve és így a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom lerombolását idézi elő.”

Informátornak hitte

Az SMS-ek előzménye a Magyar Narancsban 2011 . július 28-án megjelent cikk volt. Az írás arról szólt, hogy a kerület döntéshozói ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban. A cikk megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ki informálta a lapot a Vaskapu-biznisz hátteréről.

B.-nek a per során is előadott visszaemlékezése szerint 2011. augusztus 11-én, az igazgatási szünet során Kocsis délután négy órától éjjel fél egyig folyamatosan zaklatta üzeneteivel. Tiszteletből válaszolt azok többségére, de határozottan cáfolta, hogy köztisztviselőhöz méltatlan módon tette volna – pedig erre hivatkozva rúgták ki másfél hónappal később. Ő azt állította, annak ellenére tartóztatta magát, hogy egyértelmű provokációnak érezte a polgármester érthetetlen üzeneteit, amelyek közül egyet Kocsis Máté például „Üdv. Lucifer” búcsúzással zárt. A polgármester üzeneteiből kiderült, B.-t informátornak vélte, az üzenetváltás egy pontján megemlítette: B. mondhat (írhat) neki bármit, számára a helyzet egyértelmű.

B.-t a következő üzenetek miatt rúgták ki. "Hivatali bűncselekményeket tanulmányozom." "A titkos címek világában a K., esetleg a B. járatosak. Csak nem feltöretted?" "Nekem lehet, hogy több hasznom vehetted volna, mint azoknak, akik jégre vittek. Tisztelet a kivételnek."Nem rombolta le a közbizalmat

A négygyerekes családapát – aki az elbocsátás óta huzamosabb ideig nehéz körülmények között élt három gyermekével és beteg feleségével – egyetlen fillér nélkül küldték el. A polgármesteri hivatal a kirúgott közszolga munkaügyi papírjaira még azt is rávezettette, hogy a munkaviszony megszűnésének oka „méltatlanság”. B. e szégyenbélyeget csak hónapokkal később tudta töröltetni. Kirúgása után néhány nap múlva elérte volna a 35 éves köztisztviselői jubileumát, amiért közel nettó 900 ezer forintot kapott volna. A hivatalnok kártérítési pert indított.


Az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013. júniusi ítéletében kimondta: az elbocsátott köztisztviselő Kocsis Máté polgármesternek küldött szöveges üzenetei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat.


A bíróság bizonyítottnak látta a jogszerűtlenséget, és a kérelem felső határához igazítva, 20 hónapnak megfelelő jövedelem kifizetésére kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot.

A polgármester fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta, hogy törvénytelenül bocsátották el, és helyben hagyta az elsőfokú bíróság kártérítésre vonatkozó ítéletét is. Hasonlóképpen indoklását is, miszerint az üzenetváltás munkaidőn kívül történt, témája magánjellegű volt, nem függött össze B. köztisztviselői munkájával. Így az nem is ingathatta meg a közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat.

A Fővárosi Törvényszék azt is megállapította, hogy Kocsisék nemcsak a kirúgás indoklásával, hanem annak végrehajtásával is törvényt sértettek. A polgármester, bár augusztus 11-én megismerte az üzenetek tartalmát, csak szeptember végén kezdeményezte a jegyzőnél a vizsgálatot, ezzel viszont jóval túllépte a törvény szabta 15 napos határidőt.


A bíróság érthetetlennek nevezte, hogy ha Kocsis sérelmezte az üzenetek tartalmát, miért várt másfél hónapot a retorzióval. Az önkormányzat minden tekintetben jogsértően járt el B. kirúgásakor, közölte.

Kocsis Máté


Az önkormányzat a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kifizetni a 6,4 millió forintos kártérítést, a Kúriánál kérte a döntés megsemmisítését. Rimán Edina jegyző idén január 30-i levelében azt közölte B.-vel, az önkormányzat jogszerűtlennek tartja a másodfokú ítéletet, felülvizsgálatot kezdeményez a Kúriánál, B. ezért nem kapja meg az összeget.

Mivel B. továbbra is nehéz körülmények között él, végrehajtási kérelmet adott be a bíróságon, hogy a jogerősen megítélt kártérítést megkaphassa. Levélben kérte a Kúriát, ne függessze fel az ítélet végrehajtását, mert szerinte hivatali hatalommal való visszaélésről, rosszhiszemű pervitelről van szó, amelynek végső célja anyagilag is tönkretenni őt és a családját. A végrehajtó május elején intézkedett, a bíróság által elrendelt inkasszót végrehajtotta a józsefvárosi önkormányzaton, B. megkapta a törvény szerint neki járó kártérítést.

A Kúria mai ítéletének indoklásában hangsúlyozta, a Fővárosi Törvényszék jogszerűen állapította meg, hogy az önkormányzat kicsúszott a köztisztviselői méltánytalansági eljárás számára biztosított határidőből. Mivel tehát bizonyíthatóan jogsértően bocsátotta el alkalmazottját, a Kúria a felmondás tartalmi elemeit már nem vizsgálta, egyúttal megállapította az önkormányzat pervesztességét.