Kívülről nem is látszik, mekkora baj van a Fideszben

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A párt öregszik, és nem találják a módszert, amivel a fiatalokat be tudnák vonzani - erről panaszkodnak befolyásos fideszes vezetők. Nem működik jól a Fidelitas és az ifjúsági tagozat sem, párton belül már az is elhangzott, hogy lassan rosszabbak, mint az MSZMP volt.


Erős renoválásra szorul a párton belüli vélemények szerint a Fidesz szervezete a következő választásokig. Bár a menekültválsággal kapcsolatos kormányzati fellépés hatására a Fidesz a felmérések szerint mostanra visszaküzdötte a tavasszal mélypontra süllyedt támogatottságát, az év eleji válság erősen erodálta a párt szervezetét is.

Az elpártolt vagy inaktívvá vált tagság jó része továbbra sem tért vissza, és a párt egy befolyásos vezetője szerint félő, hogy a kormányzati sikerek miatt most lelkes tagok „az összetartási kényszer” enyhültével bármikor lemorzsolódhatnak.

Az egy éve kipattant kitiltási ügy, a kapkodó kormányzati intézkedések és a fideszes vezetők „urizálási” botrányai után felizzott belső feszültségek több, a VS.hu-nak nyilatkozó választókerületi elnök szerint lappangva ugyan, de továbbra is ott vannak a háttérben. A tagság azokra ugyanis nem kapott megnyugtató választ, csak szőnyeg alá söpörte őket egy még nagyobb probléma.A kormánypártok szeptemberi velencei frakcióülésén maga Orbán Viktor is arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a menekültügyet érintő „válságkormányzás” betömte ugyan a politikai táboron belüli repedéseket, de bármikor jöhet olyan fordulat, amitől ismét megváltozik a hangulat.

A belső bírálatok szerint a párt ráadásul „öregszik, szárad, ürül”: a 26 éve még valóban fiatal demokraták szövetsége ma jórészt középkorú vagy idősebb tagokból áll és nincs meg a módszer, amivel a fiatalokat is magához tudná vonzani. Bár a párton belül leginkább Fidelitas dolga lenne, hogy bevonzza az egyetemista és főiskoláskorúakat, az ifjúsági szervezettel szemben évek óta visszatérő kritika, hogy nem csinálnak semmit.

A szervezet alapításában részt vevő generáció vezéralakjai – Rogán Antal, Szijjártó Péter, Gyürk András - megcsinálták a maguk karrierjét, és távozásuk óta nem igen akadtak hasonlóan ambiciózus követőik. A Fidesz tavaszi támogatottsági mélypontján a párt elnöksége információink szerint kifejezett utasításba adta az ifjúsági szervezet vezetőinek, hogy kapják össze magukat, átmeneti aktivizálódásuk azonban inkább károkat okozott, mint hasznot.A Fidesz papíron szintén fiatalításért felelős ifjúsági tagozata évek óta nem is működik, utolsó vezetője tavasszal azzal került a hírekbe, hogy hamis euróval üzletelt.

”Nekünk ez a politika, így szoktuk meg a struktúrát, a szabályokat, ahogy most van. De nehezen tudom elképzelni a huszonegy-kétéves gyerekeimet, amint felkiáltanak, hogy


hurrá, akkor siessünk választmányi ülésre és válasszunk számvizsgálóbizottsági tagokat

– magyarázta egy az 1988-as alapítás óta aktív, saját szavai szerint a párttal együtt megöregedett fideszes, hogy miért lenne a pártnak minden tekintetben nagy szüksége a ráncfelvarrásra.

A választókerületi vezetők közül lapunknak többen panaszkodtak arra, hogy a hozzájuk tartozó helyi csoportokban elenyésző számban vannak fiatalok, a 60+-os korosztály részvételévet tartott programokon, gyűléseken pedig szinte mindig előkerül, hogy „de hol vannak a gyerekek?”.

Arra ugyanakkor a VS.hu által megkérdezett fideszesek egyikének sem volt konkrét ötlete, hogy az öregecskedő pártot hogyan lehetne szexibbé tenni, és hogyan kellene nyitni a fiatalok felé, csak abban voltak biztosak, hogy nagyobb önállóságot kellene adni nekik.

”27 éve sokunkat az az érzés-élmény vezetett a Fideszbe, hogy birtokba vehetjük a világot. Ma nem tudnunk ilyet kínálni a fiataloknak. A párt az autonómiától és a lehetőségektől lehetne vonzó, de


a Fidesz ma centralizáltabb, becsontosodottabb, mint a gyűlölt kontraszt, az MSZMP volt anno.

„Miért akarnának beállni alattvalónak?” – fejtegette a már idézett politikus.

Bár a párt novemberi tisztújító kongresszusán Orbán Viktor a megkérdezettek várakozása szerint nyilvánvalóan menekültkrízis kezelésével kapcsolatos kormányzati sikereket hangsúlyozza majd, mondandójában sejtéseik szerint a következő időszak legfontosabb teendőjére, a pártépítés fontosságára is kitér majd.

„Az erősítés következik” – előlegezte meg viccesen a miniszterelnök által kedvelt sporthasonlattal Orbán várható biztatását egyikük. 2017 ennek szellemében „a szálkásítás” 2018 pedig a „formaidőzítés” éve lesz szerinte.