Kivégzik az iráni milliárdost, és visszaveszik tőle a pénzt is

-

Babak Zandzsanit több mint két éve tartóztatták le azzal a váddal, hogy elsikkasztott több mint 2.8 milliárd dollárt az Irán elleni nemzetközi szankciók megkerülésével eladott olaj árából.


Zandzsanit két bűntársával együtt ítélték halálra, de mielőtt kivégzik őket, vissza kell téríteniük az elsikkasztott pénzt, méghozzá 25 százalékos kamattal.

A 41 éves üzletembernek, akinek vagyonát mintegy 13 milliárd dollárra becsülik, számos cége volt, köztük egy légitársaság – ezeket lefoglalták.Zandzsani 2010 után, a Mahmúd Ahmadinezsád volt elnök kormányával kötött megállapodása alapján több millió hordó iráni olajat értékesített az Egyesült Arab Emírségekben, Törökországban és Malajziában bejegyzett cégein keresztül.

A Zandzsani elleni pert nyilvánosan folytatták le. Ott elmondta, hogy a korábbi kormány olajipari minisztere azt kérte tőle, hogy segítsen külföldről Iránba juttatni a szankciók megkerülésével eladott olaj ellenértékét. Az Iránra nukleáris programja miatt kivetett szankciókat 2012-től megszigorította a nemzetközi közösség, és a pénz Iránba vitele nagy nehézségekbe ütközött.

A vád szerint azonban Zandzsani nem továbbított, hanem elsikkasztott 2,8 milliárd dollárt, amit azóta sem juttatott el az államnak.