Kivándorlás vagy sem? - három ellenzéki párt is nekiment Orbánnak

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay L·szlÛ

-

Az Együtt, a Magyar Liberális Párt és a PM is bírálta Orbán Viktor vasárnap reggeli kijelentéseit. A kormányfő azt mondta, az nem kivándorlás, ha a magyarok Nyugat-Európában dolgoznak, viszont a Magyarországra érkező gazdasági bevándorlást meg kell állítani.


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unión belül nem beszélhetünk gazdasági menekültekről, hiszen "egy közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk".


Az Együtt szerint „Orbán Viktor maga is tudja, hogy hazudik”, hiszen az ő kormányzása kényszerített arra sokakat, hogy kvázi gazdasági menekültként az ország elhagyása mellett döntsenek.

A Magyar Liberális Párt közleményében arra kérte Orbán Viktort, hogy hagyjon fel az emberek riogatásával. Szerintük a Fidesz politikája az ellenségek gyártására épül, és most a bevándorlók vannak a soron. Miközben Orbán Viktor 40 ezer bevándorlóról beszél, a letelepedők száma ennek csak a töredéke. Hozzáteszik, "Magyarországra a legnagyobb veszélyt nem a bevándorlók jelentik, hanem a gyűlöletkeltő, szegényeket és eltérő kultúrájú békés közösségeket üldöző politika, valamint a kivándorlás".

A Párbeszéd Magyarországért pedig azt írta, hogy a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján csak Orbán volt az, aki felverte az ünnep csendjét. A miniszterelnök szerintük idegenellenes indulatokat szított rádiónyilatkozatában, az emléknapon folytatta a "harcot", a bűnbakképzést és az uszítást.

A miniszterelnök interjújáról, amelyben a devizahitelesekről is beszélt, bővebben ebben a cikkünkben írtunk.