Kiváló az Ökotárs működése – a norvégok független szakértői szerint

Forrás: VS.hu / Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda az általa támogatott programok félidejében készíttetett el egy jelentést külsős szakértőkkel.


A jelentés Magyarországról szóló fejezete kiváló választásnak tartja az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot, kiemelve az alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét – írja közleményében az Ökotárs. A vizsgálatot az amerikai-bolgár CREDA Consulting Ltd. végezte, amely a magyar megvalósítást példaértékűnek találta.


A CREDA szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek.

A jelentés ugyanakkor kritikákat is megfogalmaz, egyebek között kiemeli a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztés szükségességét, valamint azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett.

A külsős szakértők értékelése szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek „megfélemlítésére” törekszik. Szerintük fontos, hogy a program továbbra is független maradjon, aminek legjobb módja, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium kezelje a Norvég Alap pénzeit és a bírálati rendszert.

A jelentés nem csak Magyarországról szól, hanem a további 15, a norvégok által támogatott országról is. Az elemzéseket helyszíni látogatásokra, interjúkra és kérdőíves vizsgálatokra alapozták. A Magyarországról szóló részt itt, a második pdf-ben találja a 28-48. oldal között. Ebben kitérnek Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére is, amelyben az illiberális demokráciáról beszélt.


Az Ökotárs az az alapítvány, amelyet tavaly több kormányzati kritika is ért, Lázár János, akkor még mint a Miniszterelnökség államtitkára, azt kérte Vidar Helgesen norvég EU-ügyi minisztertől, hogy függesszék fel támogatási programjaikat. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szabálytalanságokat talált működésében, majd rendőrségi razzia is volt tavaly szeptemberben az épületben, ez utóbbit később egy bírósági ítélet törvénysértőnek minősítette.