"Kivághatják az összes fát, de a népszerűségükre hull majd vissza"

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Biztonsági őrökkel lökdösődött és rendőrökkel üvöltözött Illés Zoltán fideszes politikus, volt környezetvédelmi államtitkár a Városligetben, miután elkezdték kivágni a fákat. Azt mondja, ha kell, odaláncolja magát a fákhoz. A politikus továbbra is fideszesnek tartja magát, de azt mondja, az emberek utálata övezi majd a döntéshozókat, és nem lesz örömük abban, ha megnyerik ezt a háborút.


Néz amerikai focit?

Alkalomszerűen igen.

Tudja, hogy ezt miért kérdezem?

Tudom, tudom (nevet). Visszanézve a felvételt, tényleg olyan voltam, mint egy irányító, aki a hatalmas hústornyokat ellöki maga elől, majd utána bezúdult a tömeg a résen keresztül. Igazából nem vagyok ilyen erős, hanem valószínűleg az történt, hogy mikor a fizikatanár keresztülvágott a kordonon, a biztonsági őrök megfordultak, ebben a mozdulatban elvesztették az egyensúlyukat, én pedig ezt a pillanatot kihasználva megtoltam őket. Ők pedig, hogy ne essenek el, arrébb léptek.Általában is ennyire vehemens?

Szenvedélyes ember vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy hangos, hanem szívvel-lélekkel odateszem magam. A gyalázat, a szakmaiatlanság, erkölcstelenség és hazugság nyomja fel a vércukrom. Ezek itt mind tetten érhetők. Akár az, hogy fóliát tesznek a kerítésre, hogy eltakarják a barbarizmust, egészen addig, hogy a rendőr azt próbálja bizonygatni, hogy rongálok, mert kibogoztam egy drótot és elhajtottam a fóliát. Mondtam, hogy itt a drót, a fólián pedig nincs szakadás, erre a képembe dugta az orrát, és elkezdett artikulálatlanul üvölteni. Én sem voltam rest, én is az arcába nyomtam az orromat, és nagyot üvöltöttem, ettől úgy megrettent, hogy elkapta a fejét, és ebben a pillanatban leesett a sapkája.Ebből lett ügy?

Én kapásból azt mondtam, hogy hatalommal való visszaélés miatt feljelentem, végül úgy döntöttem, gesztusból mégsem teszem meg.

Önt nem jelentik föl?

Az alezredes elkérte a felvételt, majd megállapította, nem léptem fel törvénytelenül a rendőrrel szemben. Nem nyúltam hozzá, nem emeltem rá kezet, csak üvöltöttem, ahogy előtte ő is üvöltött rám. Egyébként meg le a kalappal a rendőrök előtt: látják, hogy a favágók jogsértést követnek el. (Volt elsőfokú engedélyük a kivágásra, de a munka elkezdésével nem várták meg a fellebbezési határidőt – a szerk.) Gyalázat, hogy van engedélyük 40 fa kivágására. Nem huncut dolog, hogy a Főkert munkatársai vágnak ki egészséges fákat, miközben nekik telepíteni kellene? Tarlós úr is jobban járna, ha látná, milyen elégedetlenség van a fák kivágása miatt. Meg kell nézni, egyik kivágott fa sem volt beteg. Volt egy blődli közlemény, amely szerint a fák 85 százalékát gondozni kell. De ez nem egyenlő a kiirtással.

A közleményben benne volt az is, hány százalékot kell növényegészségügyi okból kivágni, illetve azt mondják, a projekt végén összességében nagyobb lesz a zöldterületek aránya.

Ez is szakmaiatlan, hogy az mondják, ültetnek máshol fákat. Azok 80-100 év múlva adnak ennyi árnyékot és oxigént, mint ezek. Ezeknek az embereknek nem a fakivágásban, hanem a fatelepítésben kellene jeleskedniük. A főváros helyett a kormány feladata lenne a Városliget felújítása, állami pénzen.

De ez az egész a Városliget-projekt részeként zajlik, nem Tarlós Istvánnak, hanem a kormánynak kellene címeznie a véleményét.

Ezt is teszem. Csárdi Antal LMP-s politikus azzal támadott meg, hogy valószínűleg én is megszavaztam a Városliget-projekt törvényt. (Csárdinak igaza van, Illés igent nyomott a jogszabályra – a szerk.) Az 1001 szavazás közepette nem emlékszem erre. Azt mondtam az Antalnak, lehet, hogy megszavaztam a törvényt, de nem azt szavaztam meg, hogy kiirtsák a fákat.

Ez a következménye.

Nönönö, nem. A közelben is van egy étterem, ahol egy platánfát beépítettek az étterembe, a törzse bent van, a koronája kint. Nyugaton számtalan ilyen megoldás van. Én támogatom, hogy kulturális létesítmények épüljenek, de ha ezt csak fakivágással tudják elérni, akkor ne ide építsék meg, hanem vigyék rozsdaövezetbe vagy olyan helyre, ahol egy ilyen beruházás a térség színvonalát emelné.

Fidesz-tag még?

Természetesen, fideszes szakpolitikusként definiálom magam. A Fidesz-tagság nem szinonimája a becstelenségnek, a szakmaiatlanságnak, a gyalázatnak, és nem szinonimája az elvtelenségnek és a butaságnak sem. Elítélem a síbolást, a mohóságot, a szakmaiatlanságot, az illogikus cselekvést, de azt vallom, először ezt párton belül kell megbeszélni. 2014 júliusa és '15 februárja között Kövér Lászlótól kezdve sokakkal találkoztam – például Pintér Sándorral, Parragh Lászlóval és Pokorni Zoltánnal is –, és elmondtam, hogy a szakmaiatlanság, a mohóság, a síbolás és a társadalom immunrendszerének kiiktatása elfogadhatatlan, bukáshoz vezet. Erre mindenki azt mondta, igen, igen, de nem történt semmi. Ezután bejelentette az „Unicumért és a kürtőskalácsért” felelős államtitkár, V. Németh Zsolt, hogy termékdíjat kell bevezetni a napelemekre, ami teljesen szakmaiatlan. Ekkor már a nyilvánosság előtt mondtam el a véleményem, több szakmaiatlan dolgot szóvá téve.

Az előbb felsorolt jelzőket a Fideszre, illetve a kormányra érti?

Igen, természetesen, és mindazokra, akik szakmaiatlan dolgokat cselekszenek. Szerintem a balatonfenyvesi kikötő is szakmaiatlan.

A József nádor téren nem tudta megakadályozni a fakivágást, mert későn érkezett. Viszont a Kossuth téri fakivágások miatt a szemére vetik, hogy ott bezzeg nem ment ki akciózni, nem láncolta magát a fákhoz.

Ezt többször elmondtam már. Államtitkár voltam akkor, minden fórumot kihasználtam – államtitkári és miniszteri értekezletet –, hogy tiltakozzam ellene, és elmondjam, hogy ez szakmaiatlan, nem így kellene csinálni.

De nem kellett volna kimenni, és egy ugyanilyen jellegű tiltakozó akcióban részt venni?

Semmiféleképpen sem, ugyanis elvették tőlem a feladatot. Nem a környezetvédelmi hatóságtól kellett engedélyt kérni, hanem az V. kerületi jegyzőtől.

Na jó, de magánszorgalomból kimehetett volna.

Akkor mást kellett volna csinálni: először lemondani, és utána kimenni. Én azt a kompromisszumot kötöttem magammal, hogy nem mondok le emiatt, de onnantól kezdve 40 másik természetvédelmi kérdésben szembeszegültem, és szakmai alapon megakadályoztam a természetkárosító tevékenységet.

A József nádor téri és a városligeti fakivágás miatt tesz feljelentést?

Szívesen tennék, gondolkodtunk is ezen a civilekkel, de volt engedélyük a kivágásra.

A Kossuth téren is megállapította a rendőrség, és az ombudsman is megállapította, hogy jogszerűtlen volt az eljárás. Nyilván ott is volt engedély, de később csak találtak rajta fogást.

Jó lenne, ha találnánk rajta fogást, de a Levegő Munkacsoport vezetője is azt mondta, kimerítettek minden jogi lehetőséget. Itt most a polgári engedetlenség és a teljes összeütközés irányába mennek a dolgok.

Önt szerint meg lehet menteni ezeket a fákat? Legutóbb a Nagymező utcában sikerült.

A Nagymező utca mellett a Jókai és a Liszt Ferenc téren is sikerült fákat megmenteni, igaz, ott volt egy tisztességes SZDSZ-es alpolgármester (Bajor Zoltán volt akkor az SZDSZ-es alpolgármester – a szerk.), aki az ügy mellé állt. Ez országos üggyé vált. Ha nagyon nagy az ellenállás, van esély a fák megmentésére.

Odaláncolja magát egy fához most?

Természetesen, de nem vagyok egyedül.

Tényleg lát esélyt arra, hogy ezt meg lehessen állítani?

Olyan szempontból igen, hogy 40 fára volt kivágási engedélyük, 32-t sikerült megvédeni. De ne legyen öröme azoknak, akik velünk szemben triumfálnak: megnyerhetik a csatát, de a háborút nem. Az emberek utálata övezi majd őket, az emberek akkor is gyalázni fogják a döntéshozókat, ha a rendőrséggel vitetnek el minket, ebben teljesen biztos vagyok.

A törvény megszavazása nem száll vissza önre?

Nem, egyáltalán. Hiszen én nem a kivitelezést szavaztam meg, és a fapusztítást. Az nem volt beleírva a törvénybe, hogy akkor negyven fa kivágására adunk engedélyt. Ott egy koncepcióról volt szó, látványtervek készültek, nem kivitelezési tervek. Még mindig támogatom a kulturális létesítmények megépítését, csak nem itt, ha az fakivágással párosul. Így vigyék inkább a Nyugati pályaudvar mögé vagy bárhová máshová. De miután nekiestek a fáknak, ebből látszik, hogy ők mindenáron itt akarják felépíteni. Mi viszont ellen fogunk állni, és ebből összetűzés alakul ki, a rendőröknek – ha erre parancsot kapnak – kell majd bennünket erőszakkal innen eltávolítani. Ha kétezren vagyunk, nehezebb lesz, ha 8 ezren, akkor egyáltalán nem fog menni, ha viszont csak százan, akkor lehet, hogy kicsit nehézkesen, de meg tudják oldani a feladatot. Ez a döntő pillanatban fog kiderülni.

Vannak még politikai ambíciói? Bekerülhet még a parlamentbe? Hogy áll a Fideszben?

A politikussághoz nem a parlamenti képviselőség társul, édesanyám sem államtitkárnak vagy parlamenti képviselőnek szült. A politikust nem a pozíciói, hanem a kiállásai és a bukásai teszik. Nyerhetnek itt, elvihetnek bennünket, kivághatják az összes fát, de örömük nem lesz benne, mert rájuk hull vissza politikai népszerűség tekintetében.