Kiss László áldozata: Megbocsátani annak lehet, aki bocsánatot kér

Fotó: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / Mikó László

-

Takáts Zsuzsanna először szólalt meg, amióta kipattant a botrány Kiss László, az úszók nemrég lemondott szövetségi kapitánya körül. A 73 éves asszony, akit korábban mindenki halottnak hitt, máig nem tudta elfelejteni az 55 évvel ezelőtt történteket. Az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorának nyilatkozott.


Kiss László két társával együtt 1961-ben erőszakolta meg az akkor 18 éves lányt. Zsuzsanna, aki kétszer is elájult az erőszak alatt, feljelentést tett. Kisst három év börtönre ítélték, és 20 hónap után szabadult.

A társasággal szemben nem először és nem utoljára merült fel nemi erőszak gyanúja, derült ki a műsorban felidézett vádiratból.

Mostanáig Takáts Zsuzsanna saját fia sem tudott a történtekről, férjén kívül nem mesélte el senkinek. Évekbe telt, amíg túl tudta tenni magát rajta, elnyomta magában. Három diplomája van, egész életében rengeteget dolgozott, és nem akart emlékezni – mondta az interjúban.


Ha nagyon nehezen is, de túlléptem a dolgokon. Az egyéniségem torzulhatott, ezeken én is gondolkozom most,

– mondta.


Az asszony azt mondta az interjúban, hogy ellentétben a sajtóban megjelentekkel, nem ismerte a három válogatott úszót, barátnőivel ment akkor az uszodába, ahol nem járt korábban. A történtek előtt két héttel töltötte be a 18-at, jelesre érettségizett, készült a felvételire. A sportuszodában aztán megismerkedett Lantos Lászlóval.


Azt hittem, enyém a világ, és a boldogságtól repdestem. ... Mai napig nem tudom, hogy lehettem ilyen hülye... de talán ma is megtenném, teljesen normális volt.

„Normális dolgokról” beszélgettek, aztán valamit mutatni akart egy melléképületben, legalábbis ezt mondta neki Lantos. Hirtelen váltott. „Innen nem mész el, mindjárt jönnek a többiek” – mondta neki, és pár perc múlva „megjelent a másik kettő. Először azt hittem, hülyéskednek, de erről szó nem volt.” Lefogták, befogták a száját, és mindhárman megerőszakolták, „kíméletről szó sem volt”. Utána nem tudta összeszedni magát, ezért adtak neki gyógyszert.


Zsuzsanna először nem mondta el a barátnőinek, mi történt, és nem szólt a szüleinek sem. Az egyik barátnője azonban látta rajta, hogy valami nem stimmel, három nappal az erőszak után kiszedte belőle, mi történt, majd elvitte a rendőrségre. Zsuzsanna még ezután sem szólt a szüleinek, de a rendőrök eljöttek hozzájuk, ők mesélték el.

Az úszók először elismerték a tettüket, később pénzt ajánlottak a nevelőapjának, hogy vonja vissza a feljelentést, meg is verték, sok atrocitás érte az ügy miatt. A korábbi híresztelésekkel szemben a szülei egyáltalán nem voltak befolyásos emberek, az anyja adminisztrátorként dolgozott, a nevelőapja pedig cipész volt.

Zsuzsanna az erőszak után ideggyógyászatra járt, gyógyszereket szedett, 3-4 évbe telt, amíg össze tudta szedni magát, és tanulni tudott. Férjhez ment, gyermeke született. Később elvált, de volt férjével ma is együtt unokázik – mondta.


Az ember alig tudja felfogni, hogy ezek a fiatalemberek ezzel szórakoztak napi szinten. A bíróságon utálattal és megvetéssel néztek rám, és nem is értették, hogy mit csináltak.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem bocsátott meg, nincs mit, mert „megbocsátani csak olyannak lehet, aki bocsánatot kér”.


Ez pedig soha nem történt meg.