Kisgyerekekkel lakást bérelni? Felejtse el!

Fotó: Faludi Imre / Faludi Imre

-

Romaként, kutyásként, dohányzóként évek óta nehéz küzdelem albérletet találni. Újabban azonban a családosok is bajban vannak, ha ingatlant keresnek - az albérletpiacon lévő túlkereslet miatt egyre inkább a teljesen problémamentes bérlőknek áll a zászló. Még akkor is, ha a családosok az ingatlanosok szerint jobb ügyfelek, mint az egyedülállók.


„Ajtót nyitottak nekünk, és azt mondták, éppen most adták ki a lakást” - meséli legfrissebb élményét az a háromgyerekes roma édesanya, akit családjával együtt január 4-én költöztettek ki az addig bérelt szobájukból. Pedig nem sokkal előtte, telefonon még azt közölték velük, hogy nemhogy kiadó, azonnal be is költözhető az ingatlan.


Mindez Kőbányán történt, de egy ugyanilyen visszautasítást már átélt az asszony: Pesterzsébeten majdnem talált egy kétszobás lakást 70 ezer forintért, aztán amikor a háznál voltak, közölték velük, hogy már kiadták a lakást.

És könnyen lehet, hogy még több hasonló esetre is fel kell készülnie, ő ugyanis kétszeresen is azok közé tartozik, akiknek szinte reménytelen albérletet találniuk.


„Gyerekes, roma, háziállatot tart, esetleg dohányos? Akkor szinte teljesen kizárt, hogy lakást adjanak ki önnek” – mondta lapunknak egy ingatlanközvetítő cég neve elhallgatását kérő vezetője. „Vannak, aki megértőek, de csak nagyon kevesen” - teszi hozzá.

Mint mondja, a kutya és az etnikumhoz való tartozás a leggyakoribb ok, hogy valakinek nem adnak ki egy lakást, de a kisgyerekesek is sokszor pórul járnak. Diákoknak pedig leginkább csak olyan lakást adnak ki, amely már felújításra szorul. A külföldi diákoknál szintén „gyakran bejátszik az etnikum” – utalt a szakértő a színes bőrű vagy arab diákokra.


Sajnos meg kell erősítem, hogy azoknak adnak ki legkevésbé lakást, akik gondban vannak

– ezt már a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos erősíti meg lapunknak. A bérbeadók ugyanis azt gondolják, hogy akár egy, a gyerekét egyedül nevelő édesanya, akár egy roma család „úgyse tud rendesen fizetni”, vagy „biztosan lelakják” az ingatlanjukat.
Hívjon vissza vasárnap!

Inkognitóban mi is kipróbáltuk, hogy valóban nehezebb-e kivenni egy lakást az említetteknek. Családos albérletkeresőnek adtuk ki magunkat, de csak a beszélgetés egy bizonyos pontján „árultuk el”, hogy gyerekkel érkeznénk.

Már a kutatás sem volt egyszerű. Az egyik apróhirdetési oldalon több hirdetés leírásában is szerepel, hogy kutyások, gyerekesek ne keressék őket. Az egyik hirdető még tovább ment, a 60 négyzetméteres kiadó lakásánál azt írta:


A belvárosban vagy környékén dolgozó fiatalember részletes bemutatkozó levelét várom e-mail cím feltüntetésével. Hölgyek, párok, dohányosok ne jelentkezzenek!

Aztán ilyen megkötést nem tartalmazó, találomra kiválasztott hirdetéseknél próbálkoztunk. Az egy napja feladott hirdetésnél addig nem volt gond, amíg meg nem említettük, hogy két gyerekkel vennénk ki.- Hát, mennyi idősek lennének a gyerekek?
- Egy fél és egy négy éves.
- Hát igen, ez problémás... Nagyjából 10 érdeklődő van rá, ma már látták ketten, ugyanennyien jönnek még ma délután. Hívjon vissza vasárnap!

- váltott át lerázó szövegbe a tulajdonos úgy, hogy azelőtt nem is említette, hogy lennének versenytársak az ingatlanra.

Egy másiknál pedig azt mondták, a lakás még kiadó, de mikor megkérdeztük, hogy családosoknak is, egy nagy sóhaj volt a felelet, majd érkezett a kérdés, hogy hány évesek a gyerekek. Aztán csak egy rövid „nem” volt a válasz.

Balla Ákos szerint az, hogy a kutyásokat, vagy a dohányosokat nem preferálják, az vállalható, az viszont, hogy egy ügyfél azt mondja nekik, hogy a bérlő ne legyen roma, az nem. Az ilyen megbízásokat vissza is utasítják. Az ilyenekkel nem tudnak azonosulni, és nem is akarnak, tette hozzá.

Az egyébként, hogy a kisgyerekeseket is elutasítják, az elmúlt években vált általánossá, mondta Balla Ákos. Az etnikumokkal – nem csak a romákkal, hanem a feketékkel és arabokkal –, a dohányzókkal, a kutyásokkal szemben ez a fenntartás már régóta létezik.


Miért alakult ez így?

Hogy a lakáspiac ma így viselkedik, annak Balla Ákos szerint két fő oka van. Az egyik, hogy felfokozott kereslet van a lakások iránt, emiatt a lakáskiadó személyek válogathatnak a lehetséges bérlők között.

A másik, hogy felbomlott az önkormányzati bérlakások rendszere. Amíg csak ilyen konstrukcióban adtak ki lakásokat, addig az önkormányzatnak mindegy volt kinek adja ki, „nem foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel”. A bérbeadók azonban mára azt szeretnék, hogy „a 30 négyzetméteres, nem feltétlen jó állapotú lakásukat is egy rendezett háttérrel rendelkező, egyedülálló, vagy legalábbis nem gyerekes bankigazgató venné ki” – mondta az ingatlanszakértő.

Balla Ákos a főbérlőknek egyébként mindig ajánlja, hogy családosoknak adjuk ki lakásunkat, mert ők a legstabilabb bérlők, általában nem rövidtávon gondolkoznak egy lakhelyről, ráadásul jobban igyekeznek fizetni is, mert gyerekkel az utcára kerülni a legveszélyesebb.

Habár a szakértők szerint nagyon gyakoriak az ilyen megkülönböztetések, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz 2015-ben egyetlen egy ilyen panasz sem érkezett, és 2013-2014-ben is csak egy-egy. Az egyiknél elutasították a kérelmet, a másiknál elmarasztaló döntést hoztak.


ingatlan, kiadó lakás, albérlet, Kutya, csecsemő


Azonban azt is látni kell, hogy nem csak a bérlőknek nem jó a jelenlegi rendszer, hanem a bérbeadóknak sem a törvényi bizonytalanságok miatt – mondta a szakértő. Ha valóban kár keletkezik a tulajdonos lakásában, vagy nem akarják neki kifizetni az esedékes bérleti díjat, akkor sokszor nem igazán tud mit tenni, bíróságra menni nem éri meg, mondjuk, egy 100-200 ezres kár miatt.

„Látni kell, hogy


a főbérlőnek is vannak jogai, és nem mindegyik egy Dagobert bácsi

- mondta a szakértő. Sokuknak a lakásból befolyó összeg feltétlen szükséges ahhoz, hogy megéljen, akár fizetése, akár nyugdíja mellé.