Kis mértékben se orvosság – itt az új brit alkoholirányelv

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Óvja inti a briteket az alkoholfogyasztástól a brit kormány egészségügyi főtanácsadóinak új irányelve, hangsúlyozva, hogy bármilyen mértékű alkoholfogyasztás növeli a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát. Vannak azonban, akik szerint az új ajánlás pánikot kelt, és segít sokakból „veszélyes ivót” csinálni.


Az új irányelv szerint a briteknek 14 egységre – vagyis hat korsó sörre vagy hét pohár borra – kellene korlátozniuk a heti alkoholfogyasztásukat a betegségek kockázatának és így az ivászat okozta halálesetek számának visszaszorítása érdekében. A húsz évvel ezelőtt, 1995-ben kiadott korábbi útmutató a férfiaknál 21, a nőknél 14 egységnyiben maximalizálta a heti alkoholfogyasztás ajánlott mértékét.

„Bármekkora mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása egészségi kockázatot rejt magában, ám ha a férfiak és a nők nem isznak többet heti 14 egységnél, azzal sikerül alacsonyan tartani a rák és a májbetegség kialakulásának kockázatát” – mondta Sally Davies brit tiszti főorvos.

Nagy-Britanniában az alkoholfogyasztás az egyik legnagyobb egészségügyi probléma: 2012-ben 1,2 millióan kerültek kórházba miatta. Mostanáig a májkárosodás, a rák, az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek fokozottabb kockázatával is összefüggésbe hozták. A fékevesztett ivászatok továbbá egyéb problémákat is okoznak hétvégenként országszerte.

A legfrissebb tudományos eredményekre alapozott új irányelv szerint érdemes hetente több alkoholmentes napot is tartani, és lehetőleg nem egy este alatt meginni az ajánlott maximális heti mennyiséget. A korábbitól eltérően az új irányelv még kis mennyiségben sem ajánlja a várandós nők számára az alkoholfogyasztást, és azzal sem ért egyet, hogy például a bor kis mennyiségben megvéd egyes betegségektől.

Az új útmutató kritikusai szerint azonban Nagy-Britanniában csökken az alkoholfogyasztás. Christopher Snowdon, az Institute of Economic Affairs gazdaságkutató intézet vezető munkatársa szerint a tiszti orvosok figyelmen kívül hagyják azokat az eredményeket, amelyek szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívbetegség és a halál kockázatát.

„A megváltozott irányelvek több százezer britből csinálnak »veszélyes ivót« egyetlen éjszaka alatt, és pánikot keltenek az alkoholfogyasztással kapcsolatban Nagy-Britanniában, ajtót nyitva egy csomó újabb tessék-lássék intézkedés előtt” – mondta Snowdon.