Kipróbáltuk Erdősiné módszerét, és tényleg működik

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Erdősiné nem vitt véghez csodát, tényleg meg lehet kapni egy nap alatt a NAIH határozatát, amely a népszavazási kezdeményezéshez kell. Arra ugyanakkor nincs magyarázat, hogy az MSZP-s politikusoknak miért tartott ugyanez két-három hétig.


Kipróbáltuk, és működik – nem csak Erdősi Lászlóné kiváltsága, hogy egy nap alatt megkapja a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH). Ahogy annak idején Erdősi Lászlóné, most vasárnap délután négykor mi is benyújtottunk egy regisztrációs kérelmet a hivatal honlapján elérhető – nem túl bonyolult – kitöltőprogram segítségével, és láss csodát, kevesebb mint 24 óra elteltével, hétfőn délután fél négykor meg is kaptuk a nyilvántartásba vételről szóló határozatot.

A törvény szerint a népszavazásra szánt kérdést „legalább húsz, de legfeljebb harminc választópolgár támogató aláírásával” együtt kell benyújtani a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A kezdeményezésen szerepelnie kell a támogatók nevének, édesanyjuk nevének, illetve személyi azonosítójuknak, ami viszont már adatkezelést jelent, ezért kell bejelentkezni a NABIH-nál az adatvédelmi nyilvántartásba.

Kísérletünknek azért van jelentősége, mert a február 23-án, a Nemzeti Választási Irodánál kialakult helyzet ­– az MSZP-s Nyakó Istvánt kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták a népszavazási kezdeményezés benyújtásában – után kiderült, az elsőbbséget megszerző Erdősiné egyetlen nap alatt megkapta a NAIH határozatát a nyilvántartásra vételről. Péterfalvi Attila NAIH-elnök korábban azt mondta: ez nem meglepő, mert mindig törekednek arra, hogy gyorsabban teljesítsék az ehhez hasonló kérelmeket.

Ehhez képest Nyakó Istvánnak és a szintén szocialista Lukács Zoltánnak korábban sokkal lassabban ment a nyilvántartásba vétel: előbbi esetében tíz nap telt el a benyújtás és a határozat kiadása közt, míg utóbbi esetben 22 nap. A NAIH honlapján elérhető adatok szerint Erdősiné kérelme viszont február 21-én, vasárnap 16 óra 44 perckor érkezett meg a hatósághoz, és másnap, hétfőn már meg is kapta a határozatot, így kísérője kedden időben – Nyakó előtt négy másodperccel – le tudta adni a népszavazási kérelmét.

Nyakó korábban azt nyilatkozta, hogy „a NAIH kivételes gyorsasággal kiadta az engedélyt Erdősinének”, ezek szerint azonban nem kivételes az eset. Arra ugyanakkor nem ad magyarázatot, hogy miért van ekkora különbség Erdősiné vagy a mi kérelmünk, és a szocialisták kérelmének elbírálásában.