Kínos hangfelvétel került elő - a baloldali politikus szerint hamis

-

„Lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik” - állítólag ezt mondja Garabits Károly baloldali képviselőjelölt. A politikus szerint a felvételt manipulálták.


A Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint Garabits Károly, a baloldal egyik 7. kerületi képviselő-jelöltje beszél. A többi között azt mondja, „előre nem fogadunk el pénzt”, az utólagos fizetés hátránya viszont, hogy az embert átverhetik. Egyszer 6 millióval lógtak neki, ezt úgy bosszulta meg, hogy szólt „Pistinek”, az illető ne kapjon munkát.


Az egy milliárd forintot érő irodaházát négy évre átíratta gyerekkori barátja nevére, mert nem akarta, hogy képviselősége idején a nevén legyen. Beszélt még arról is, megütötte Hunvald György volt polgármestert és Gál György volt bizottsági elnököt, valamint kijelentette, hogy három rendőrigazolványa is van. Mivel a választás előtti regisztrációról is szó van, a felvétel évekkel korábbi lehet.


A Magyar Nemzethez került felvétel


Garabits szerint manipulált a felvétel

Garabits ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, továbbá szakértői vizsgálatot kér a hangfelvétel miatt. Az MTI-nek a feljelentés tartalmáról nem akart beszélni. Azt viszont többször elmondta, manipuláltnak tartja a felvételt, sok minden nem úgy történt, ahogy leírták. Ráadásul a felvételen olyan csönd van, mintha egy hangszigetelt szobában mondta volna fel.


A felvétel szerinte 5-10 éves lehet - mondjuk, úgy számolta ki, hogy az Alkotmánybíróság 2013-ban minősítette alkotmányellenesnek a választási regisztrációt, ezért az előtt kellett, hogy legyen.


Szerinte az ügy csak a „baloldal lejáratására” szolgál.


Garabits függetlenként indul?

A DK-s Gréczy Zsolt legalábbis úgy tudja, igen. Az Együtt-PM szerint, ha a felvétel valódi, a politikusnak vissza kell lépni a jelöltségtől. Ebben a kerületben is közös jelöltekkel indulnak a baloldali pártok, és már nincs lehetőség másik jelöltet állítani Garabits helyett. Az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes azt mondta, Garabits támogatásáról a helyi szervezetnek kell döntenie.


Garabits politikai pályafutása amúgy igen kanyargós: 94-ben az MSZP támogatásával lett önkormányzati képviselő, majd onnan kilépett, megalapította az Együtt Erzsébetvárosért Egyesületet 96-ban. A következő választáson már az egyesület színeiben szerzett mandátumot. 2005-ben a helyi Fidesz alelnöke lett.

2006-ban nem indult, de 2008-ban a kerületi tévében még mint a Fidesz ügyvezető alelnöke nyilatkozott. Ebben az időben egyébként Vattamány Zsolt, Erzsébetváros mai polgármestere volt a helyi Fidesz frakcióvezetője, illetve Deutsch Tamás a helyi szervezet elnöke.

A Fidesszel 2010 után szakított, miután ő és Vattamány is polgármesterjelölt szeretett volna lenni a kormánypárt színeiben. Az Index akkor azt írta: Garabits nevét Deutsch javasolta, míg a végül befutó Vattamányt az új fideszes országgyűlési képviselő, Rónaszékiné Keresztes Mónika támogatta.