Kína tiltakozik a török tiltakozás miatt

Fotó: flickr.com / Todenhoff

-

Peking szerint Ankara megérthetné az ujgurok átnevelését.


Kína szerint nem igazak a török értesülések, hogy a fogságban életét vesztette Abdurehim Hejit ujgur énekes és költő. Hejitet egy dala miatt nyolc év börtönre ítélték. A kínai nemzetközi rádióadó vasárnap este a Twitteren közzétett egy 26 másodperces felvételt egy férfiről, aki Hejitként mutatkozott be.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerint Peking hivatalosan is tiltakozott Ankaránál. "Reméljük, hogy a török fél különbséget tud tenni igaz és hamis között, és képes helyrehozni hibáit" – mondta.

"Törökország etnikailag sokszínű ország, amelynek szintén szembe kell néznie a terrorizmus fenyegetésével" – utalt Hua a kurdok és az Iszlám Állam támadásaira. "Minden más országnál jobban értenie és támogatnia kellene a terrorizmus ellen, a biztonság és stabilitás fenntartásáért harcoló külföldi kormányok erőfeszítéseit."

Az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták az ujgur területeket, és a kisebbség nagyjából egymillió tagját tartják fogva az úgynevezett átnevelő táborokban. A vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni, ún. képzőközpontokról van szó. A kormány szerint a szélsőségesség elleni küzdelem miatt van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, és azok nem irányulnak egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője az emberiség szégyenének nevezte Kína ujgurokkal szembeni asszimilációs politikáját, és felszólította az ENSZ-t, hogy vessen véget a Hszincsiangban zajló tragédiának.

Mindeddig a nagyobb muszlim országok nem tiltakoztak az ujgurokkal szembeni bánásmód miatt, mert jó viszonyra törekedtek Kínával, a fontos kereskedelmi partnerükkel.