Kína Irán segítségével újítja fel a Selyemutat

Forrás: Europress/Getty Images/Feng Li

-

A gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyal Teheránban a kínai elnök. A két ország illetékesei tizenhét dokumentumot írtak alá, többek között azt is, amely az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításáról szól.


Abban is megegyeztek, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalmat tíz év alatt a jelenlegi mintegy 50 milliárd dolláros szintről 600 milliárd dollárra bővítik.


„Az iráni féllel való együttműködés révén, kihasználva a jelenlegi kedvező körülményeket, Kína kész emelni a kétoldalú kapcsolatok és az együttműködés szintjét, új fejezetet nyitva a kétoldalú kapcsolatokban" - mondta a sajtónak a kínai államfő, Hszi Csin-ping a vendéglátójával, Haszan Róháni iráni elnökkel folytatott tárgyalások után.

Hszi Csin-ping derűlátásának hátterében az áll, hogy a hónap közepén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, a perzsa állam eleget tett a tavaly júliusi atomalkuban foglalt kötelezettségeinek, ennek nyomán pedig az Egyesült Államok és az Európai Unió a perzsa állam elleni szankciók feloldását határozta el. Kína az iráni nukleáris programmal kapcsolatos megállapodást megkötő „hatok" egyik tagja.


Hszi Csin-ping tizennégy esztendő óta az első kínai elnök, aki Iránba látogat. A kínai államfő január 19-én kezdődött körútján eddig Szaúd-Arábiát és Egyiptomot kereste fel. Teheránban találkozni fog Irán vallási és politikai vezetőjével, Szajed Ali Hamenei ajatollahhal is.

A két ország képviselői szombaton tizenhét megállapodást írtak alá, amelyek szinte minden területen előirányozzák az együttműködést, felölelve a politikai, gazdasági és kulturális szférát. Irán teljes támogatásáról biztosította az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításával kapcsolatos programot, az Ázsiát és Európát összekötő ősi kereskedelmi útvonal, a selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezést.

A gazdasági kérdéseken kívül a felek a politikai kérdésekre is kiterjesztették figyelmüket, elsősorban a szaúdi-iráni feszültség enyhítésének lehetőségére, valamint a dzsihadista terrorizmus elleni harcra.