Kiment az Iszlám Államba, de nem tetszett neki

Forrás: MTI

-

Terrorizmus vádjával összesen tizenöt hónap – ebből tíz hónap felfüggesztett – börtönbüntetésre ítéltek Linzben egy 18 éves fiút, aki Törökországba utazott, hogy később az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kötelékében harcoljon.


Az ítélet szerint az öt hónapos szabadságvesztés végrehajtását is elhalasztják, amennyiben a fiú részt vesz szélsőséges nézeteket valló közeg veszélyeiről szóló felvilágosító projektekben, például közreműködik az iskolákban tartott tematikus előadásokban. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy önként visszatért Isztambulból, büntetlen előítéletű, és 21 év alatti.

A csecsen származású elítélt nyolcéves korától él Ausztriában. Édesapját még hazájában megölték, édesanyjával, testvérével és nevelőapjával együtt Linz közelében lakik. Isztambulba egy rokonával együtt utazott, ahonnan a tervek szerint Szíriába vitték volna őket harcolni. A fiú már Törökországban, az érkezése másnapján látott egy videót, amelyen az IÁ harcosai mozgó járműből a civil lakosságra lőttek. Ezért felhívta a családját, hogy jöjjenek érte, mert „ami itt folyik, nem az ő dolga”.