Kikéri magának a Washington Post cikkét Kiss-Rigó László

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A szeged-csanádi megyéspüspök szerint eltorzították a szavait.


Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szerint a The Washington Post című amerikai lap eltorzította a szavait. A cikkből az derült ki, hogy a magyar katolikus püspök nem ért egyet Ferenc pápa kijelentésével, hogy a katolikusoknak erkölcsi kötelességük befogadni a menekülteket. Kiss-Rigó László szerint a pápa nem ismeri a magyarországi helyzetet. A püspök inkább Orbán Viktor miniszterelnök nézetét osztja, amely a keresztény Európát félti a beáramló muszlimoktól.

A püspök a Népszabadságnak nyilatkozott, azt mondta, hogy a szeged-csanádi egyházmegye megfelelő intézményei készek mindenkit befogadni, aki menekültként regisztrálja magát, és a szükséges papírok megszerzése után Magyarországon szeretne letelepedni. „Más kérdés, hogy a mostani migránsok áradatában még nem találkoztunk ilyen személlyel” – jelentette ki Kiss-Rigó László.

Személyes tapasztalataira hivatkozva azt állította, hogy a határt Röszke térségében átlépők nem fogadják el az ennivalót és a vizet. A püspök szerint előfordult, hogy kövekkel dobálták meg azokat, akik segíteni próbáltak rajtuk.

„Ez egyfajta betolakodás. Nem menekültek jönnek, hanem gazdasági bevándorlók, provokatőrök és még ki tudja, milyen jövevények” – mondta Kiss-Rigó László.

A szegedi püspök a lapnak elismerte, hogy támogatja azt a politikát, amelyet ebben az ügyben Orbán Viktor képvisel. A cikk sugalmazásától eltérően azonban ez nincs ellentétben a katolikus egyház elveivel – hívta fel a figyelmet.