Kikeltek a homeopátiás szerek ellen az MTA orvosai

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szerintük a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.


A Svéd Királyi Tudományos Akadémia májusban fogadott el egy állásfoglalást, amelyben ellenezték a Svéd Nemzeti Gyógyszerügyi Hatóság javaslatát, hogy a homeopátiás készítmények megkapják az országban az egészségügyi termék minősítést.


A svéd akadémia szerint inkább az lenne szükségszerű, ha a homeopátiás szereket ugyanolyan szabványok szerint kellene minősíteni és engedélyeztetni, mint a gyógyszerjelölteket. Ellenkező esetben hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egészségügyi termékként kerülnek nyilvántartásba olyan készítmények, amelyeknek tudományosan nem bizonyított a hatékonysága.

Nemrégiben pedig az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) a homeopátia témájában született 176 tanulmány elemzésével jutott arra a következtetésre, miszerint nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatékonyságát.


Határozott nem az MTA Orvosi Tudományok Osztályától

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya már öt évvel ezelőtt is foglalkozott a témával – írták közleményükben. Akkor arra jutottak, hogy amíg a konvencionális orvoslás számára megfogalmazott törvényes és társadalmi követelmény, hogy bizonyítsa működése hatékonyságát és biztonságosságát, addig a nem konvencionális medicina mindezen kötelezettségek alól mentesül. A jelenlegi törvényi háttér mellett a komplementer medicina egyet jelenthet a bizonyítékok nélküli orvoslással. Az orvostudomány mai ismeretei mellett bizonyítékok nélküli orvoslást végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára.


Ebből kifolyólag


a hazai kutatói társadalom érdeklődését is felkeltette az ausztrál és a svéd állásfoglalás, és az MTA Orvosi Tudományok Osztálya csatlakozott a mostani svéd kezdeményezéséhez, egyhangúlag fogadta el az erről szóló előterjesztést

– mondta Mandl József, az MTA rendes tagja, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke az mta.hu-nak. A biokémikus elmondta: a tudománynak meghatározott, igen szigorú módszerei és rendszerei vannak, ezekbe a homeopátia nem illeszthető be. A homeopátiás szerek nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak.

„Lehetnek különböző hipotézisek, elméletek, de mindent bizonyítani kell. Erről szól a tudomány, erre szeretnénk felhívni a figyelmet” – fogalmazott Mandl József.