Kijev: 122-en haltak meg az oroszok miatt Ukrajnában

Fotó: AFP / SERGEI GAPON / AFP / SERGEI GAPON

-

Az ukrán főügyészség 122-re teszi azoknak a halottaknak és mintegy 200-ra azoknak a sebesülteknek a számát, akik orosz állampolgárok által elkövetett, bűncselekmények áldozatai lettek. A szervezet közleménye szerint a főügyészség előzetes nyomozást indított a szeparatista zsoldosok verbuválásának és kiképzésének ügyében.


„Katonai konfliktus kirobbantása, terrorcselekmények végrehajtása Donyeck és Luhanszk megyékben, az ukrán államhatalom megbuktatása és Ukrajna területi épségének megsértése céljából orosz állampolgárok az Oroszországi Föderáció területén törvénytelen fegyveres alakulatokat hoztak létre, továbbá központokat, ahol zsoldosokat verbuválnak, finanszíroznak és képeznek ki” – közölte összegzését az ukrán főügyészség a kelet-ukrajnai helyzetről. A kijevi hivatal információi szerint a fizetett, felfegyverzett zsoldosokat az orosz határőrök gond nélkül átengedik hadfelszereléssel együtt Ukrajnába, ahol ezek a fegyveresek tevőlegesen részt vesznek terrorcselekmények végrehajtásában. Az ukrán ügyészség leszögezte, megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy orosz állampolgárok megsértik az ukrán büntető törvénykönyv több passzusát az ország területén, elkövetve a fegyveres konfliktus kitervelésének és előkészítésének, továbbá illegális fegyveres csoportok létrehozásának, zsoldosok verbuválásának, valamint terrorcselekmények végrehajtásának bűntettét.


Times: az orosz hírszerzés információkat ad át a szakadároknak

A konzervatív brit napilap birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyekből kiderül, hogy az elmúlt hónapokban több „orosz kémet” vettek őrizetbe Ukrajnában. Néhány lehallgatott telefonbeszélgetésben pedig az hallható, amint orosz ügynökök támadásokra adnak parancsot. Az egyik ilyen támadásban, amelyet április 13-án hajtottak végre Szlovjanszkban, egy ukrán belbiztonsági tiszt életét vesztette. A hírek szerint a dokumentumokat az ukrán kormány elküldte az EU-tagállamok kormányainak, hogy bizonyítsa, Moszkva áll az oroszpárti milíciák kelet- és dél-ukrajnai akciói mögött. A brit lap által idézett ukrán jelentés szerint a Donyeckben kormányépületeket elfoglaló milícia AK-101-es fegyvereit kizárólag az orosz hadsereg és az orosz különleges műveleti egységek alakulatai használják, sőt még a milicisták cipőit is az az orosz cég gyártotta, amely az orosz belbiztonsági egységeket látja el katonai ruházattal. A dokumentum szerint az ukrán biztonsági szolgálatnak tényleges bizonyítékai vannak arra, hogy orosz különleges műveleti egységek tevékenykednek Ukrajna területén. Az orosz vezérkar fő hírszerzési igazgatóságának tisztjei Donyeckben és Luhanszkban tartózkodnak, és közvetlenül koordinálják a „felkelőket”, akiknek pénzügyi és technikai segítséget is nyújtanak – áll a The Times által idézett ukrán titkosszolgálati jelentésben.