Fenyő-gyilkosság: a kihallgatás után őrizetbe vették Gyárfás Tamást

Fotó: MTI / Marjai János

-

A gyanú szerint több mint húsz éve megbízta Portik Tamást, hogy végezzen riválisával, Fenyő Jánossal.


Fenyő János megöletésével gyanúsítja Gyárfás Tamást a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét a Nemzeti Nyomozó Iroda – írja a Pesti Srácok. A lap szerint Gyárfást a kedd délután állították elő a nyomozók. Gyanúsítotti kihallgatása után bűnügyi őrizetbe vették – jelentette az MTI.

A gyanú szerint Gyárfás több mint húsz éve megbízta az olajmaffia rettegett vezérét, Portik Tamást, hogy végezzen legnagyobb üzleti ellenfelével, Fenyő Jánossal.

A meggyanúsítás alapja állítólag egy 2004-es hangfelvétel, amelyen Gyárfás Portikkal beszélget – írja a Zoom. Portik több ügyben is érintett, jelenleg is börtönbüntetését tölti. Az úgynevezett Prisztás-gyilkosság miatt a Fővárosi Ítélőtábla 2016. Májusában jogerősen 15 év fegyházra ítélte.


A rendőrség tavaly októbere óta folytatja a nyomozást a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. A KR NNI munkatársai 2018. április 17-én a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van – írja közeleményében a rendőrség. A KR NNI Gy. Tamást – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamáshoz – emberölésre való felbujtással gyanúsítja.

Fenyőt 1998. február 11-én este fél hat után, saját autójában gyilkolták meg. Autójával megállt a piros lámpánál, egy mögötte haladó autóból kiugrott a merénylő, és géppisztolyából tizenkilenc lövést adott le rá. A sajtócézár azonnal meghalt.

A rendőrség először egy albán bűnözői csoportot gyanúsított a gyilkossággal, de ez a szál tévesnek bizonyult. Évekre elaludt az ügy, csak a 2000-es években került elő, inkább pletykaszinten, hogy Fenyő és Gyárfás médiapiaci küzdelme (a rámenős milliárdos szerette volna megszerezni Gyárfás Naptévéjét) lehetett a gyilkosság egyik oka – írja a 444.

A nyomozás 2004-ben indult újra, ekkor jelent meg a nyilvánosság előtt Fenyő volt pszichológusa és barátja, az akkor már halálos beteg Perczel Tamás. Egy dokumentumfilmben arról beszélt, hogy Gyárfás lehetett az egyik felbujtó.

A rendőrség 13 évig nem találta a gyilkost. A fordulat akkor következett be, amikor 2011. februárjában Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, mert az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában. Rohácot tavaly jogerősen életfogytiglanra ítélték a gyilkosságért.