Kiegyezést sejtenek a diplomaták Goodfriend váratlan távozása mögött

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Biztos, hogy nem családi okokból – ez volt a leggyakoribb válasz, amikor forrásainktól magyarázatot próbáltunk kérni André Goodfriend váratlan távozására. Helikopter- és bankbiznisz, politikai gesztus – lehetséges forgatókönyvek vannak bőven.


André Goodfriend kitölti mandátumát és szoros együttműködésben dolgozik majd Colleen Bell frissen kinevezett amerikai nagykövettel – ez volt a hivatalos közlés az Egyesült Államok részéről, amikor másfél év szünet után újra rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet küldött az országba. Colleen Bell érkezését nagyban késleltette az is, hogy az amerikai szenátusban politikai botrány robbant ki az ő és még néhány – diplomáciai tapasztalatokkal nem rendelkező, de a demokratákat pénzzel bőkezűen támogató – jelölt személye körül, a republikánusok részéről az egyik leghangosabb kritikus éppen az a John McCain szenátor volt aki egyébként többször kritizálta Orbán Viktort is.

Így viszont a magyar-amerikai kapcsolatokat terhelő legnagyobb botrány is akkor tört ki, amikor az amerikai képviselet élén még André Goodfriend állt. Ügyvivőként diplomatáktól szokatlan módszerekkel állt bele a kitiltási ügybe, médiaszereplésével országosan ismertté vált, a legváratlanabb helyeken bukkant fel és Twitter-üzeneteivel is rendre visszhangot keltett. Például amikor Szent István király intelmeinek idézésével reagált Orbán Viktor idegenellenes megnyilvánulásaira.

Amikor Colleen Bellt kinevezték, Szijjártó Péter és más kormánytagok is „új kezdetről” beszéltek a magyar-amerikai kapcsolatokban. Ennek ellenére hetekig úgy tűnt, valójában nem történik semmi változás, és Goodfriend ügyvivőként segíti majd főnöke munkáját. Az év első diplomáciai társasági eseményein ez is volt a felállás: ő mutatta be Bellt új kollégáinak és hazai közéleti személyiségeknek, többek között egyébként egy sor ellenzéki politikusnak is, Horváth Csabától Schiffer Andrásig.


Colleen Bell megérkezett, de azt mondták, Goodfriend ettől még marad


Hogy Goodfriend nevezetes tweetjei egyszer csak eltűntek, magyarázható volt azzal, hogy Bell érkezésével már a nagykövetnek kell meghatároznia az amerikai diplomáciai képviselet karakterét és kommunikációját. Az Index hétfőn megjelent cikkében arról írt, semmi nem változik a magyar-amerikai kapcsolatokban Bell érkezésével, csalókák a magyar kormányzati várakozások, miszerint a „kedves Bell”, majd „elnézőbb, megértőbb” lesz, mint a „szúrós” Goodfriend. A VS.hu-nak korábban diplomáciai források az Indexéhez hasonló előrejelzéseket fogalmaztak meg.


Goodfriend utolsó tweetje


Váratlan utazás

Ezért is volt váratlan, hogy kiderült: Goodfriend családi okok miatt hazautazik. Az Egyesült Államokkal hagyományosan szoros kapcsolatot ápoló országok diplomáciai képviseleteit is meglepetésként érte a hír. Információink szerint kedden este, nem hivatalos csatornákon közölték több diplomáciai képviselettel is, hogy Goodfriend megy, de a családi okokon túl semmit nem közöltek az amerikaiak.

Abban azonban forrásaink nagy része egyetértett, hogy ez valószínűleg nem fedi teljes mértékben a valóságot. Ugyanis Bellnek még sokáig szüksége lett volna Goodfriend tapasztalatára és kapcsolataira, ezért semmi nem indokolta hazarendelését.


Goodfriend élvezte a nyilvánosságot


Alku a háttérben?

Voltak olyan forrásaink, akik azt feltételezték, az ügyvivő esetleg „egy kicsit túltolta” a médiaszereplést, ami kezdett olyan szintű terheltséget jelenteni a magyar-amerikai viszonyban, amit Washingtonban sem szerettek volna tartóssá tenni.

A gazdaságpolitikai jellegű találgatások szerint a háttérben olyan megállapodás születhetett, hogy a magyar kormány végül is az amerikai Black Hawk harci helikopterek megvásárlásáról dönt majd, ezzel is jelentős lépést téve a kapcsolatok szorosabbra fűzéséért, a State Department pedig hazahívja Goodfriendet. Ezzel az elmélettel az a probléma, hogy az amerikai típust egyelőre senki nem emlegeti a befutóra esélyesek között. Kormányzati körökben továbbra is az Eurocopterről hallani legtöbbet, és Szemerkényi Réka, Magyarország új washingtoni nagykövete ugyancsak arról beszélt a Heti Válasznak, hogy olyan gépeket veszünk, melyek a Gripenekhez hasonlóan kifejezik erős NATO-kötődésünket és lehetőleg több NATO-tagállam kooperációjában készülnek. Ennek mondjuk az Eurocopter mellett a Lengyelországban, amerikai licenc alapján gyártott Sikorsky Black Hawk típus is megfelelne.

Több forrásunk is megemlítette, hogy a héten a kormány és a bankok között kitört „béke” is tényező lehet. Eszerint a kormány a bankadó csökkentésével és kiszámíthatóbb gazdasági környezet ígéretével szeretné új alapokra helyezni a viszonyt. Ennek viszont az mond ellent, hogy az amerikai banki jelenlét minimális a magyar piacon, a legjelentősebb szereplő, a Citibank (írországi központú részlege) éppen eladni készül lakossági üzletágát. Igaz, a kormány a Portfolio.hu szerint magasan a piaci áron felül, 700 millió dollárért veszi meg a GE Capital amerikai cégtől (a General Electric pénzügyi szolgáltatója) a Budapest Bank részvénypakettjét. Egy banki forrásunk a VS.hu-nak 400-450 millió dollárra becsülte a reális árat. Ez azért – valljuk be – „aprópénz” lenne az Egyesült Államoknak.


Akár váratlan helyzetekben is


A diplomáciai körökben emlegetett egy másik lehetséges forgatókönyv szerint Orbán Viktor tényleg nagyon megígérte: minden elemében elkötelezett atlantista politikát folytat a jövőben, Putyin látogatását valahogy lemenedzseli, de utána a lehető legnagyobb távolságot tartja Moszkvával. Ebbe a forgatókönyvbe illene a váratlanul jött miniszterelnöki látogatás is Kijevbe, amelynek egyértelműen gesztusértéke van. Érdemes megjegyezni: hétfőn Magyar Levente külügyi államtitkár információink szerint arról beszélt a külügyi bizottság zárt ülésén, hogy nagyon szeretnének összehozni a kormányfőnek egy kijevi vizitet, de enyhén szólva alacsony a fogadókészség ukrán részről, vagyis kedden-szerdán ebben is történnie kellett valaminek.

Egy találgatás szerint a kormány végre elkezdett felszámolni néhány olyan korrupciós ügyet, amely nagyon csípte az amerikaiak szemét, legyen szó akár az áfacsalásokról, akár a vízumvisszaélésekről, amelynek révén nagy tömegben juthattak letelepedési engedélyhez orosz állampolgárok is. Tény, hogy tavaly októberben a térségért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár, Viktoria Nuland az egész régiót élesen bírálta a korrupció miatt, Romániában és Horvátországban viszont a magyarnál sokkal látványosabban léptek fel a hatóságok, akár magas rangú kormányzati politikusok letartóztatásával is.


mit üzen bell?

A kérdés másik része, hogy valóban lesz-e „új kezdet”. Colleen Bell eddigi nyilvános szereplésein tett néhány egyértelmű gesztust, ami azt jelzi, a főbb prioritások nem változnak: az amerikai kormány továbbra is a civilek vegzálásának befejezését, és kiszámítható gazdasági környezetet vár el a magyartól. Bell legutóbb szerda este, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén mondott beszédet, itt is azt hangsúlyozta, hogy „egy ország csak akkor lehet vonzó befektetési célpont, ha stabil, transzparens és kiszámítható gazdasági környezetet kínál”, ezt kissé didaktikus módon beszédében több formában is megismételte.

Bell még nem találkozott Orbán Viktorral, elment azonban a Csángó Bálra, melynek Áder János államfő és a Fidesz atlantista szárnyának legfontosabb politikusa, Németh Zsolt volt a fővédnöke. Forrásaink szerint ez egyértelmű gesztus, és elsősorban Németh számára van jelentősége, hiszen ő az elmúlt időszakban nyíltan is szembement az Orbánhoz és Szijjártó külügyminiszterhez kapcsolt „pusztán érdekvezérelt” külpolitikai iránnyal, emiatt többen azt várják, a jövőben komolyan szerepe lehet a magyar diplomácia formálásában.