Kiderült, miért nem használhatnak bizonyos szavakat az EMMI dolgozói

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Lapunk cikke után egy jobbikos képviselő feltette a kérdést, amire Rétvári Bence államtitkár válaszolt.


Még februárban a VS.hu birtokába került egy Emberi Erőforrások Minisztériumából (EMMI) származó belső e-mail arról, hogy a tárca egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az EMMI dolgozóit. Ezek helyett pedig másikat javasol.


Így a szegény, szegénység helyett a rászorult, rászorultság, a fogyatékos helyett a ma már egyébként is használt fogyatékkal élő a megfelelő kifejezés. A stadion helyett pedig a fedett sportlétesítmény használandó.

Akkor az EMMI a levél valódiságát elismerte: „A levél valóban a minisztérium munkatársainak készült, – s ahogyan ez más cég esetében is teljesen természetes – ez a belső szabályozási és eljárási rend része, segíti az egységesebb, pontosabb mindennapi munkát. Ebben az esetben nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy megfelelő szavakat, kifejezéseket használjanak a munkatársaink a kommunikációban.”

Vágó Sebestyén, a Jobbik parlamenti képviselője írásban szintén megkérdezte Balog Zoltán minisztert ezekről. Balog megbízásából Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt. A politikus megerősítette azokat, amiket nekünk is írtak, kiegészítve azzal, hogy a hozzánk eljutott lista csak egy munkapéldány, az még „nélkülözi a minisztérium vezetőinek jóváhagyását”.

Rétvári szerint „a tervezet célja nem bizonyos szavak tiltása, hanem az, hogy elfogadóbbá, érzékenyebbé tegye többek között a megváltozott élethelyzetben lévő emberek megítélését, és hogy egy kifejezés se sértsen egyetlen érintettet emberi méltóságában”.

A jobbikos képviselő a stadion szóra is kitért írásbeli kérdésében, erre azonban nem kapott választ az államtitkártól.