Kiderült, ki volt a második reptéri robbantó

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Az a terrorista, Najim Laachraoui, akiről idáig azt hitték, szökésben van.


A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki az előző nap felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren – közölte egy belga rendőrségi forrás az AFP francia hírügynökséggel szerdán. A De Standaard című belga napilap korábban névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva közölte ugyanezt.

A 24 éves marokkói származású, de belga állampolgárságú férfit a tavaly novemberi terrortámadások miatt is keresték a hatóságok, DNS-ét ugyanis megtalálták a párizsi merényletekben használt robbanószereken és a terrorakciót követő házkutatások során is.

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.A belga szövetségi főügyész délután még csak azt közölte, hogy a két repülőtéri robbantó közül az egyik Ibrahim el-Bakraoui, akinek a testvére, Khalid a városközpontban robbantotta fel magát kedden egy metróállomáson. Frédéric Van Leeuw elmondta, a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy a novemberi párizsi terrortámadások miatt is keresett Najim Laachraoui volt az, aki elmenekült a repülőtéren, azonban ezt később elvetették.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda este arról tájékoztatta a sajtót, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából háromszázan megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban. Erről bővebben itt írtunk.


Ki az a Najim Laachraoui?

Mint ahogy azt Laachraouiról írtuk, 2014 márciusa óta körözés van érvényben ellene, ennek ellenére – igaz, álnéven, Soufiane Kayalként – fél Európán végigkocsikázott a párizsi merényletek múlt héten elfogott gyanúsítottjával, Salah Abdeslammal.

Ők ketten megfordultak Budapesten is, a magyar–osztrák határon pedig még a rendőrök is feltartóztatták őket. De nem történt semmi, továbbmehettek, miután meggyőzték a hatóságokat arról, hogy csak turisták. Pedig Laachraoui ekkor épp Szíriából tért vissza, és a Telegraph szerint menekültnek adta ki magát. Abdeslam jött érte autóval, és vitte vissza Brüsszelbe, ahol teljes erővel belevetette magát a párizsi támadáshoz szükséges robbanószerkezetek összeállításába. Ugyanis a robbanószerkezetek előállítása volt a szakterülete.

Katolikus iskolába is járt gyerekkorában. Ha további érdekességek is érdeklik, arról itt olvashat.