Kiderült, hogyan szervezték a kölni erőszakos tömeget

-

Egy német szociális munkás szerint közösségi alkalmazáson küldözgették a meghívókat egymásnak a kölni menekültek, bár ez még nem jelenti azt, hogy eleve bűncselekményre készültek - írja a hvg.hu a Corriere.it alapján.


Egy német szociális munkás, Marco Kammholz a lapnak azt mondta, két olyan menekülttel is foglalkozik, akik a Facebookon vagy a WhatsAppon kaptak meghívót a kölni dómhoz szilveszter estére. Az este sok nőt szexuálisan molesztáltak, bántalmaztak vagy kiraboltak, mint később kiderült, többségében menedékkérők.


A gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezenfelül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben. Ez utóbbiak kapcsán a rendőrség még nem azonosította a lehetséges elkövetőket.

A szociális munkás arról is beszélt, a vonatállomás és a kölni dóm amúgy is a menedékkérők találkozóhelyének számított, de ezzel az üzengetéssel a szokottnál is többen gyűltek össze. Szerinte az, hogy a találkozó megtervezett volt, még nem jelenti azt, hogy mindenki eleve azért ment oda, hogy nőkre támadjon.

Kammholz szerint a szexuális erőszak gyakran probléma az olyan tömegrendezvényeken, ahol sok részeg férfi gyűlik össze.