Kiakadtak a budai Vár átépítésén, lemondtak

-


A budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja pénteken közölte, hogy lemond tagságáról, mivel a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor. Erről az Index számolt be.

Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án küldte el lemondó levelét Lázár János miniszternek. A társadalmi testület tagjait Lázár 2014 októberében kérte fel a Nemzeti Hauszmann Terv munkájában való részvételre.

Azt írták, már akkoriban erős ellenérzéssel viseltettek a kormányzati tervek iránt. De reményt keltőnek érezték, hogy a számos szakemberből létrehozott bizottság véleményt formálhat a várnegyed és közvetve a főváros hosszú távú jövőjét is érintő városfejlesztési-építészeti kérdésekben.

A kormány azonban a testület megkérdezése nélkül döntött több Hauszmann Alajos által tervezett, a II. világháború végén megsérült, majd a későbbi évtizedekben nyomtalanul lebontott épület és építmény gyors ütemű újraépítéséről.

A társadalmi testület tagjai a kormányhatározatok megjelenése után, sajtóközleményekből szereztek tudomást arról is, hogy további két minisztériumot költöztetnek a várnegyedbe. Szerintük ez a jelenlegi állapotoknál „sokkal rosszabb funkcionális helyzetet eredményez majd, minden szempontból elfogadhatatlan, és rendkívül drága”.